Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Történelmi találkozó Tajvanon

Tajvan elnöke csütörtökön találkozott Kína tajvani főtárgyalójával, miközben több ezer Kína-ellenes tüntető csapott össze a rohamrendőrökkel a találkozó színhelyének közelében. 1949 óta nem volt ilyen magas szintű találkozó Kína és Tajvan között. A felek több megállapodást kötöttek a héten, amelyek szorosabbá fűzik a két fél kapcsolatát.
Ma Jing-csou tajvani elnök egy kormányzati vendégházban találkozott Csen Jun-linnal, Kína tajvanügyi főtárgyalójával. Az élőben közvetített ötperces találkozót a tüntetések miatt a tervezettnél öt órával korábban tartották meg. Csen hétfőn érkezett Tajvan szigetére, és ott tartózkodása alatt folyamatos tüntetéseket tartottak a Tajvan függetlenségéért küzdő szervezetek. Szerdán nagyjából ezer tüntető vette körbe az a szállodát, ahol a kínai követ tartott bankettet, megakadályozva, hogy Csen Jun-lin el tudjon onnan menni. A csütörtöki történelmi találkozó idején több tízezren gyűltek össze az elnöki hivatal előtt, hogy Ma Jing-csou lemondását, és Csen Jun-lin távozását követeljék.

A demonstrálók közül néhányan összecsaptak a kivezényelt rohamrendőrökkel, kövekkel és műanyag palackokkal dobálva meg őket. A találkozó színhelyét több száz rendőr vigyázta, szögesdrótakadályokkal véve körbe a vendégházat. A kínai és tajvani tárgyalók kedden több olyan megállapodást is aláírtak, amelyek szorosabbá fűzik a két fél gazdasági kapcsolatát: közvetlen teherhajójáratokat hoztak létre, növelték a közvetlen repülőjáratok számát, valamint megegyeztek az együttműködésről élelmiszerbiztonsági kérdésekben is.

Megegyeztek arról is, hogy félévente magas szintű találkozókat tartanak. Tajvan elnöke sikeresnek nevezte a kínai követ hétfőn kezdődött ötnapos látogatását, elismerve, hogy azért a két fél között még maradtak különbségek és kihívások, főleg a biztonságpolitika és a nemzetközi kapcsolatok tekintetében. Kína nem ismeri el független országnak az anyaországtól az 1949-es kommunista hatalomátvétel után elszakadt Tajvant, és Peking többször is katonai akcióval fenyegette meg a szigetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két amerikai neonáci halálosan megfenyegette Obamát

Vádat emeltek két fiatal amerikai neonáci ellen szerdán Tennessee szövetségi államban, amiért… Tovább olvasom