Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Törökországi tüntetések - Erdogan hajthatatlan

Ismét fosztogatóknak és terroristáknak nevezte a török miniszterelnök vasárnap a kormánya ellen tüntetőket, és kijelentette, nem hagyja megfélemlíteni magát, illetve leszögezte azt is, hogy kormánya türelme "véges".
"Gyújtogatnak és fosztogatják a köztulajdont; a fosztogatók a pontos kifejezés" róluk szólva - mondta Recep Tayyip Erdogan Adana repülőterén, ahol nagyszámú hallgatóság gyűlt össze. A dél-törökországi városban előző este összecsapások voltak a kormány hívei és az ellenzéki tüntetők között.

"Hagyhatnánk, hogy anarchisták és terroristák foglalják el a tereket?" - kérdezte a rendőri fellépés igazolásaként.

A kormányfő kétségbe vonta, hogy a tüntetőket az motiválja, hogy megvédjék az isztambuli Gezi parkot a beépítéstől: "a tüntetők 95 százaléka még azt sem tudja, hogy hol van a Gezi park" - mondta, és felszólította híveit, hogy a jövő márciusi helyhatósági választásokon "leckéztessék meg" az ellene tüntetőket.

Erdogan Adenából egy közeli nagyvárosba, Mersinbe utazott tovább. A Földközi-tenger partján fekvő település szintén kormányellenes megmozdulások helyszíne.

Erdogan Mersinből a török fővárosba érkezett, ahol a repülőtéren több ezer híve várta. "Mi türelmesek maradunk, mi mindig türelmesek vagyunk, de a türelmünknek van egy határa" - szögezte le a török kormányfő.

Mindeközben Isztambul központjában, a Taksim téren a spanyol hírügynökség jelentése szerint mintegy 30 ezer kormányellenes tüntető gyűlt össze.

Isztambul kormányzója - aki ugyanannak a pártnak a tagja, mint Erdogan - vasárnap bocsánatot kért a rendőri túlkapásokért, amelyeknek már három halálos áldozatuk van, és a tüntetőket "független, a pártok fölött álló szabad állampolgároknak" nevezte. Hüseyin Avni Mutlu a Twitter közösségi oldalon tett nyilatkozatában megígérte, hogy a rendőrség nem fogja többé megpróbálni eltávolítani azokat, akik a Taksim téren és a Gezi parkban tüntetnek.

A török rendőrségi szakszervezet eközben bírálta a rendfenntartók túlterhelését a napok óta tartó tüntetések miatt. Faruk Sezer szakszervezeti vezető a török média vasárnapi jelentése szerint azt közölte: már hat rendőr követett el öngyilkosságot, miután 120 órán át kellett helytállniuk az utcai megmozdulásokon. Sezer a hatósági túlkapásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a demonstrálók elleni erőszak erőszakot szült, amint azt a rendőrök is megtapasztalták.

Ankarában vasárnap este is bevetették rendőrséget a főváros központjában, a Kizilay téren összegyűlt a többezres tüntető tömeg feloszlatására. A jelentések szerint legalább két ember megsérült a vízágyúkkal és könnygázgránátokkal támogatott rendőrrohamban.

Az európai uniós diplomácia vezetője, Catherine Ashton felszólította a török kormányt, hogy találjon gyors megoldást a válságra, és kérte Erdogan híveit és az ellene tüntetőket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól.

A miniszterelnök a jövő szombatra őt támogató nagygyűlést hirdetett Ankarába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apad a Moldva és az Elba, de az eső következtében áradnak a kisebb patakok

Lassan apad a Moldva és az Elba Csehországban, de a heves esőzések következtében több kisebb folyó,… Tovább olvasom