Kisalföld logö

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

Törökország: vízágyúk a tüntetők ellen, Erdogan az ország ellenségeit hibáztatja

A török rendőrség szombaton vízágyúkat vetett be az isztambuli Taksim téren összegyűlt békés tüntetők ellen.
A török rendőrség szombaton vízágyúkat vetett be az isztambuli Taksim téren összegyűlt békés tüntetők ellen, miközben Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök a fekete-tengeri Samsunban Törökország "külső és belső ellenségeit" vádolta a zavargások megszervezésével.

Tízezrek gyűltek össze szombaton az isztambuli Taksim téren, hogy megemlékezzenek az egy héttel korábbi erőszakos rendőri cselekményekről. A múlt szombaton ugyanis több százan megsebesültek, amikor a török rendőrség erővel kiürítette Isztambulban a Gezi parkot és a Taksim teret, a könnygázt és vízágyúkat bevető rendőrök elől a Gezi park környéki utcák szállodáiban kerestek menedéket a tüntetők, akiknek kisebb csoportjai akkor éjszaka összecsaptak a rendfenntartókkal.

Most szombaton a tüntetők megemlékeztek az elmúlt hetek zavargásai során életét vesztett négy személyről is. A békés demonstráció keretében a tiltakozók a Taksim Szolidaritás elnevezésű szövetség zászlóit lobogtatva, piros szegfűt tartva a kezükben lepték el a teret, eközben a rendőrség lezárta a Gezi parkot. "Tayyip mondjon le!", "A harc folytatódik" - ilyen és ehhez hasonló jelszavakat kiabáltak, miközben a közeledő rendőröket a levegőbe hajított virágok "esője" fogadta. A rendfenntartók vízágyúkkal oszlatták fel a tömeget.

A kormányfő ezekben a napokban több városban rendezett nagygyűléseken találkozik a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) híveivel, kifejtve az ország elleni "összeesküvésekkel" kapcsolatos álláspontját. Ezt tette szombaton is Samsunban, ahol az "éljenzésére" összesereglett mintegy tízezer ember előtt azt hangoztatta, hogy az elmúlt hetek kormányellenes megmozdulásait Törökország "külső és belső ellenségei" szervezték.

Erdogan konkrétan a "pénzügyi lobbit" nevezte meg, amelynek tagjai szerinte sokat nyertek e zavargásokon, hiszen a tüntetések - mint a miniszterelnök fogalmazott - a pénzpiacok spekulánsainak a malmára hajtották a vizet.

Hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy a kormányfő az utóbbi hetekben többfajta összeesküvés-elméletét hangoztatta nyilvánosan, így a zavargások mögött az árfolyam-spekulánsokon kívül "külföldi hatalmakat" és "nemzetközi sajtószerveket" is látni vélt. De nem kímélte vadjaival Kemal Kilicdaroglut, az ellenzék fő erejét képviselő Köztársasági Néppárt vezetőjét sem.

Erdogan a szombati nagygyűlésen hangsúlyozta, hogy a megmozdulások miatt sokat veszített a török gazdaság, különösen megsínylette azt a turizmus.

Szombaton az elmúlt napokban őrizetbe vett harmincegy tüntető ellen emeltek vádat Isztambulban és Ankarában. Az elmúlt öt napon több mint száz embert vettek őrizetbe otthonukban vagy a munkahelyükön.

Olvasóink írták

 • 3. dödike 2013. június 23. 17:26
  „Érdekes Orbán helyesli azt a török tüntetéskezelést amit idehaza 2006-ban büntetendőnek tartott.Pávatánc.”
 • 2. Nagymedve1 2013. június 23. 07:39
  „Furcsa furcsa...
  Par hete a sziriai konfliktus ügyeben szolalt meg, erre most jönnek a zavargasok.

  A temahoz kapcsolodoan: Jutyub: Yuri Bezmenov a felforgatásról; propaganda módszerek, a pszichológia hadviselés technikái.... Az ilyen zavargasokat az óperenciás tengeren túlról szokták pénzelni. Most Törökország a "Soros".

  Tessék utánanézni például, miért ítélték el az oroszok a pusziriotos csajt - mit csinált terhessége 9. hónapjában. Németül és angolul van anyag. Utána formáljunk véleményt. Nem kell mindent elhinni, amit a médiában hallotok.”
 • 1. vienna 2013. június 22. 22:54
  „Ez az Erdogan tiszta fidesz.
  Mindenki hibás csak mi nem.
  Ugye ismerős?
  Hogy rosszul kormányoznánk?
  Ááá!
  Összeesküvés, gonosz EU, gonosz jenkik, gonosz oroszok, gonosz...
  Vajon ugyanaz a kampánytanácsadójuk?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz: 75 ezer embert telepítettek ki Calgary belvárosából

Az árvíz miatt kiürítették a kanadai Calgary egész belvárosát. Mintegy 75 ezer embernek kellett… Tovább olvasom