Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Szlovákiában népszavazás lehet a Lisszaboni Szerződésről

Kész népszavazást kezdeményezni a Lisszaboni Szerződésről Robert Fico szlovák kormányfő pártja, a Smer, ha a pozsonyi parlament nem ratifikálja az európai uniós alapdokumentumot.
Az ellenzék ugyanis továbbra is a sokat bírált új szlovák sajtótörvény tervezet módosításához köti a Lisszaboni Szerződés ratifikálását. A médiatörvény javaslatát a kormány még februárban terjesztette a képviselők elé, és kedden már a második olvasatban folyik vitája.

Az uniós szerződés ratifikálásához legalább 90 támogató szavazat szükséges a 150 fős parlamentben. A hárompárti kormánykoalíció hivatalosan egyelőre 85 vokssal rendelkezik. Ellenzéki vezetők azonban több esetben is tettek célzást arra, hogy a kormánypártok igyekeznek megnyerni ellenzéki képviselőket is. Egyes elemzők szerint fontos szerepük lehet azoknak a függetlenné vált képviselőknek is, akik nemrégiben léptek ki az ellenzéki pártok frakcióiból.

A törvénytervezet kifogásolt részeiben például az érintett személyek és intézmények reagálhatnának minden olyan cikkre, amely szerintük hamis információt közöl róluk. Ugyanez vonatkozik azokra a valós tényekre is, amelyeknek közzététele emberi méltóságukban sérti őket, a magánéletükbe avatkozik, és rontja a jó hírnevüket. A szlovák sajtótörvény tervezete több pozitív elemet is tartalmaz, amelyekkel elvben a szakmai szervezetek is egyetértenek, de a kifogásolt részek miatt elfogadhatatlannak minősítették a javaslatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszú börtön a magyar drogcsempészeknek

Huszonegy magyar raboskodik dél-amerikai börtönökben, nagyrészt kábítószerrel kapcsolatos ügyek… Tovább olvasom