Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Szlovák kormányalakítás - aláírták a koalíciós szerződést

Koalíciós szerződést írt alá kedden Pozsonyban négy jobbközép szlovákiai párt, amelyek közösen kívánnak kormány alakítani.
A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd alkotta koalíciónak együttesen 79 képviselője van a 150 tagú parlamentben.

A dokumentumot a négy párt elnökei, Mikulás Dzurinda (SDKU), Richard Sulík (SaS), Ján Figel (KDH) és Bugár Béla (Híd), valamint Iveta Radicová (SDKU) kijelölt miniszterelnök írta alá.

A kormányzati tárcák és a parlamenti tisztségek elosztásáról egy hete egyezett meg a koalíció. Az új koalíciós kormánynak összesen 15 tagja lesz a miniszterelnökkel együtt. Az 1989-es rendszerváltás után ez lesz az első kormány Szlovákiában, amelynek nem lesz sem kommunista, sem volt kommunista a tagja.

Az SDKU a kormányfői bársonyszéken kívül négy tárcát kap; szintén négy tárcát kap az SaS, s a párt adja a parlament elnökét is; a két kisebbik koalíciós tag - a KDH és a Híd - egyaránt három-három tárca birtokosa lesz.

Az SDKU kezében lesz a pénzügy, az oktatásügy, a külügy és az igazságügy; az SaS fogja vezetni a védelmi, a munkaügyi, a kulturális és a gazdasági tárcát. A KDH adja a belügyminisztert, az egészségügyi minisztert és a közlekedési minisztert. A Híd a mezőgazdasági és a környezetvédelmi minisztériumot fogja vezetni, s övé lesz az emberi jogi és kisebbségügyi kormányfő-helyettesi poszt is.

A parlament 19 bizottságából tízet koalíciós, kilencet pedig ellenzéki képviselő fog vezetni. A parlament négy alelnöki tisztségéből hármat koalíciós politikus, egyet pedig az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) képviselője tölt majd be.

A június 12-én megtartott parlamenti választást a Smer nyerte 34,79 százalékos eredménnyel, de kellő koalíciós partner hiányában nem tudott kormányt alakítani.

Az új szlovák parlament alakuló ülését július 8-ra tűzte ki az államfő. A parlament megalakulása után a Robert Fico vezette eddigi kormány benyújtja lemondását, s az új kormány tényleges felállásáig ügyvezetőként fogja irányítani az ország dolgait.

A legfontosabb kormányzati és parlamenti tisztségek jövőbeni viselői már ismertek. A tárcák többségénél csak egy államtitkár lesz. Kivételt képez a pénzügy, ahol két államtitkár fog dolgozni, akiket, a miniszterhez hasonlóan, az SDKU állít ki. A közlekedési tárcánál szintén két államtitkár lesz. A miniszteren kívül az egyik államtitkárt szintén a KDH fogja jelölni, míg a másikat a Híd. A többi tárcánál a miniszter és az államtitkár is azonos pártból kerül ki.

Iveta Radicová lesz a kormányfő, Mikulás Dzurinda (SDKU) a külügyminiszter, Ivan Miklos (SDKU) a pénzügyminiszter, Ján Figel (KDH) a kibővített jogkörrel felruházott közlekedési miniszter, Daniel Lipsic (KDH) pedig a belügyminiszter.

Rudolf Chmel (Híd), Csehszlovákia utolsó magyarországi nagykövete lesz az új emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes, megerősített jogkörökkel. A mezőgazdasági minisztérium élére Simon Zsolt (Híd) kerül. A környezetvédelmi minisztérium szintén a Hídé. Vezetőjéről még nem született döntés, miután a tárca ideiglenesen megszűnt, s csak néhány hónap múlva "újítják fel".

Chmel és Simon is a tavaly alakult Híd alelnökei. A párt harmadik alelnöke, Ivan Svejna a közlekedési minisztérium egyik államtitkára. Bugár Béla újra a parlament egyik alelnöke lesz. A házelnöki poszt Richard Sulíkra, az SaS elnökére vár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivégzésekkel enyhítenék a börtönök zsúfoltságát

Az Afrikai Unió (AU) felszólította a nigériai kormányt, álljon el 870 halálraítélt kivégzésétől,… Tovább olvasom