Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Szigorúbb feltételekkel szavazathatnak a szerb kisebbségek

Szerbia - Egy hónappal a választások előtt szüntették meg Szerbiában azt a kedvezményt, amely szerint a kisebbségi szervezeteknek csak háromezer támogató aláírást kell összegyűjteniük a jelöltlisták benyújtásához. Mostantól mindenkinek tízezer aláírást kell bemutatnia.
A vajdasági magyar pártokat tömörítő Magyar Koalíciót a módosítás nem érinti, hiszen már az előző választásokon sem élt ezzel a kedvezménnyel, és tízezernél is több, bíróságilag hitelesített aláírást adott át

A Szerb Radikális Párt kezdeményezésére állította le Szerbia Alkotmánybírósága a Köztársasági Választási Bizottságnak - a korábbi választásokon már alkalmazott - döntését, hogy a kisebbségi szervezeteknek ne kelljen tízezer támogató aláírást összegyűjteniük, hanem csak háromezret. A kivételezést a bírói testület alkotmányellenesnek ítélte meg. A Köztársasági Választási Bizottságnak nem maradt más hátra, mint alkalmazni az alkotmánybíróság ítéletét. A Szerb Radikális Párt szerint kezdeményezésüknek nincsenek politikai indítékai, csakis a törvényesség betartása motiválta őket. Felrótták a kormánykoalíciónak, hogy volt ideje ezt a kérdést a kisebbségek számára megnyugtató módon rendezni, de nem tette. A választási bizottság határozata ugyanis ellentétes volt az alkotmánnyal, amely ilyen kedvezményt nem ismer.

A választási részvétel feltételeinek megszigorítása - illetve a többség és a kisebbség kiegyenlítése - a magyar és a bosnyák kisebbséget gyakorlatilag nem érinti. Politikai képviselőik pontosan tudták, hogy a bizottság által megszavazott kedvezmény jogilag bármikor megtámadható, ezért nem is éltek vele. Már a korábbi választásokon is tízezernél több, bíróságilag hitelesített aláírást gyűjtöttek össze. A roma és az albán kisebbség azonban nehéz helyzetbe került. Ők a legutóbbi parlamenti választásokon háromezer aláírással nyújtotta be jelöltlistáját. Nem tudni, hogy a bírósági döntés mennyiben hat ki a választási eredményekre, valószínű azonban, hogy nem lényegesen. A politikai légkörre azonban mindenképpen kedvezőtlenül hat ki. Hiszen kisebbségellenes a lépés, ami lényegében ellentétes az alkotmány szellemével, még ha az alaptörvényre is hivatkoznak. A legkevésbé sem helyénvaló - hangzik az értékelés -, hogy a kampány kellős közepén változtatják meg a feltételeket. Most a kisebbségeknek - a romáknak és az albánoknak - másként kell szerveződniük, hogy részt vehessenek a voksoláson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Riadókészültség Jeruzsálemben

Jeruzsálemben riadókészültségbe helyezték a rendőrséget, mert támadástól tartanak. Tovább olvasom