Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Szerb orvos: a NATO-bombázásnak köze lehet a rákos megbetegedésekhez

Szerbiában riasztóan növekszik a daganatos megbetegedések száma a 1999-es NATO-bombázások során bevetett szegényítetturán-tartalmú lövedékek miatt.
Szerbiában riasztóan növekszik a daganatos megbetegedések száma a 1999-es NATO-bombázások során bevetett szegényítetturán-tartalmú lövedékek miatt - közölte a Tanjug hírügynökség a szerb rákellenes egyesület elnökére hivatkozva.

Slobodan Cikaric orvosprofesszor, az egyesület elnöke egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy "nincs igazuk azoknak a szakembereknek, akik nem látnak semmilyen összefüggést a 78 napos bombázás során bevetett 15 tonna szegényített urán" és az utóbbi évtizedben egyre nagyobb számban jelentkező daganatos megbetegedések között. Állítása szerint a szegényített uránt tartalmazó lövedékeket főként Koszovó területén, valamint a pcinjai körzetben vetették be.

Cikaric emlékeztetett arra, hogy a bombázások után görög és bolgár jelentések a szokásos értékeknél harmincszor magasabb sugárzásról számoltak be. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy több tonna radioaktív szennyeződés szóródott szét a Balkán-félszigeten.

Hozzátette, hogy a radioaktív anyag a talajba kerül, onnan átkerül a táplálkozási láncba, hatása pedig daganatok formájában általában késleltetve mutatkozik meg. Leukémia és nyirokcsomó-daganat esetében 5-10 év a látens időszak, egyéb rákos megbetegedések pedig akár 10-20 év múlva is jelentkezhetnek.

Slobodan Cikaric felhívta a figyelmet arra, hogy 2008-ban - vagyis a lappangás időszakának elteltével - Szerbiában (Koszovót leszámítva) két százalékkal több rákos megbetegedést regisztráltak, mint 2001-ben. A 2010-es adatokat a két évvel korábbiakkal összevetve pedig 10 százalékkal emelkedett az újonnan diagnosztizált daganatos esetek száma.

Az orvos úgy értékelte, hogy Szerbia több milliárd dollárnyi kártérítést követelhetne azoknak a tengerészeknek a példájára, akik két-két millió dollár fájdalomdíjat kaptak a fukusimai sugárzás miatt.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hóval együtt a szemét is ellepte az ukrán fővárost

Ellepte a szemét Kijevet, ugyanis a múlt pénteken kezdődött háromnapos hóvihar óta szünetelt a… Tovább olvasom