Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Szabadlábon védekezhet Csíkszereda korrupt polgármestere

Ráduly Róbert hivatali visszaéléssel gyanúsítják, ellene és Szőke Domonkos alpolgármester ellen szerdán emeltek vádat. Ráduly ugyanazon a napon lemondott polgármesteri tisztségéről.
Szabadlábon védekezhet a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádjai ellen Ráduly Róbert, Csíkszereda lemondott polgármestere – döntötte el a Hargita megyei törvényszék csütörtökön.

A törvényszék ugyanakkor – a honlapján elérhető végzés szerint - 60 napos bírósági felügyeletet rendelt el Szőke Domokoscsíkszeredai alpolgármester ügyében. A végzés még nem jogerős, fellebbezhetnek ellene a felek.

A hivatali visszaéléssel vádolt csíkszeredai elöljárók büntetőperében sértett félként szerepel a Hargita és Kovászna Ortodox Püspöksége is – derül ki a dosszié interneten elérhető adataiból. A püspökség perbeli minősége azzal a vádponttal hozható összefüggésbe, hogy a polgármester a műemlékvédelmi szempontok mellőzésével állított ki építési engedélyt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épülete felújítására. A Sapientia épülete ugyan nem műemlék, de a szomszédságában áll egy 1930-ban épített görög-katolikus kis templom, melyet jelenleg az ortodox egyház használ.

Ráduly Róbert és Szőke Domokos ellen szerdán emelt vádat a DNA, Ráduly ugyanazon a napon lemondott polgármesteri tisztségéről. A Hargita népe napilapban csütörtökön közölt lemondólevelében ártatlannak vallotta magát, de becsületbeli ügynek tartotta a lemondást. „Ráduly Róbertet meg lehet, és amint azt az utóbbi hetek, hónapok eseményei mutatják, meg kell hurcolni elveiért és kiállásaiért, Csíkszeredát és annak polgármesterét azonban nem. (…) Azzal a meggyőződéssel búcsúzom, hogy a felelősen gondolkodó polgároknak köszönhetően a szekusvilágnak is vége lesz egyszer" - utalt arra, hogy az ellene folyó eljárást a Securitate kommunista politikai rendőrség eljárásaival rokonítja.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) székelyföldi önkormányzati tanácsa csütörtökön közleményben ítélte el a Ráduly Róbert és Szőke Domokos „több hónapja tartó meghurcoltatását". A tanács meggyőződését fejezte ki, hogy „Ráduly Róbert félreállításával, Székelyföld egy kiváló polgármesterrel és közösségi vezetővel lett szegényebb".

Ráduly Róbertet háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel, Szőke Domokos alpolgármestert pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolja a DNA. A vádhatóság magyarázatként megjegyezte, azt tekinti hivatali visszaélésnek, hogy a vádlottak jogtalan hasznot szereztek maguknak vagy másnak.

Az elöljáróknál április 29-én tartott házkutatást a DNA, majd korrupciós bűncselekmények gyanújára hivatkozva őrizetbe vette őket. Egy nappal később a bíróság házi őrizetbe helyezte őket, és vagyonukat zárolta. Május 14-én a prefektus felfüggesztette őket tisztségükből.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merkel is megszólalt a menekültügyben

A német kancellár megengedhetetlennek nevezte, hogy a menekültek háromnegyedét a huszonnyolc uniós… Tovább olvasom