Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Slota ellenzi, hogy gondozzák a magyar katonák sírjait Szlovákiában

Slota szerint a magyar kormánynak, de a törvényhozásnak is elsősorban a csőd felé haladó magyar gazdasággal kellene foglalkoznia.
Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke nem támogatja azt az elképzelést, hogy Magyarország gondozza a második világháború idején Szlovákia területén elhunyt magyar katonák sírjait. A szlovák ellenzéki politikus vasárnapi nyilatkozatában a pozsonyi Új Szó című napilapban megjelent írásra reagált, amely szerint Magyarország szerződést szeretne kötni Szlovákiával a hadisírok gondozásáról. "A magyar kormánynak, de a törvényhozásnak is elsősorban a csőd felé haladó magyar gazdasággal kellene foglalkoznia" - nyilatkozta Slota a közszolgálati TASR hírügynökségnek. A sajtó által szélsőséges nacionalistának minősített politikus úgy vélte: a magyar politikai vezetés a szlovák ügyekbe való beavatkozás helyett inkább a magyarországi nemzeti kisebbségek támogatásával foglalkozhatna.

"Hozzáállásuk a nemzeti kisebbségekhez a népirtáshoz hasonlítható, amely a kisebbségek kulturális megfélemlítéséből és az anyanyelvű kommunikáció lehetőségének megfosztásából totális elnyomásba csapott át. Ennek eredménye, hogy Magyarországon kihaltak a nemzetiségek, ma már csak az utolsó szórványokat találjuk" - fejtette ki Slota.

Töll László alezredes, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatalának vezetője július elején azt mondta az MTI-nek, hogy több ezer, világháborúkban elhunyt magyar katona földi maradványai találhatók Szlovákia területén, ezért is lenne fontos minél előbb megkötni a szomszédos országgal a hadisírok gondozásáról szóló szerződést. Az igazgató szerint az erről szóló tárgyalásoknak lendületet adhat, hogy Lubomír Galko szlovák védelmi miniszter nemrégiben Magyarországra látogatott, és találkozott Hende Csaba honvédelmi miniszterrel. A hivatalos találkozón a szlovák védelmi miniszter ígéretet tett magyar kollégájának, hogy felveti a szerződés kérdését a belügyminiszternek, ez a téma ugyanis Szlovákiában a belügyminisztériumhoz tartozik.

Az igazgató elmondta: a két ország védelmi miniszterei 12 év után most találkoztak először, és a hadisírok gondozásának kérdése is egy évtizede húzódik. Szlovákia ugyanis visszamenőleg azt tekinti állampolgárának, akinek lakóhelye volt az ország mai területén. Így minden magyar katonát, aki a mai Szlovákia területén, beleértve az ország megalakulása előtti időket is, élt és meghalt, szlovák hősi halottnak tekinthetnek. A szlovák tárgyaló fél nem ismerte el a Magyarországgal közös katonai történelmet sem - fűzte hozzá. Töll László szólt arról is, hogy Magyarországnak Oroszországgal, Moldovával, Németországgal, Olaszországgal, valamint a szomszédos országok közül Ukrajnával, Szlovéniával és Romániával van hadisírok gondozásáról szóló megállapodása. Ausztriában ezt a kérdést nem állami szinten kezelik, ezért ott az osztrák Fekete Kereszt egyesülettel működik együtt a HM. A többi szomszéd közül Horvátország már felvette a kapcsolatot a minisztériummal, Szerbiával előrehaladottak a tárgyalások, Szlovákiával viszont egyelőre nem sikerült megállapodni az egyezmény lényeges részleteiről - tette hozzá az alezredes.

Olvasóink írták

 • 16. zsukov 2011. július 25. 18:11
  „Buci még nem vagy siitten ????????”
 • 15. szil60 2011. július 25. 16:51
  „Sajnos nem tudok szlovákul,de ha valaki tud kérdezze meg már ezt a baromarcút:ezeréves népirtás után hogyan tudtak így a fejünkre sza nőni drága nemzetiségeink?”
 • 14. elihu 2011. július 25. 12:22
  „<moderálva>”
 • 13. mc 2011. július 25. 09:45
  „Én nem ellenezném, hogy az övét gondozzák.
  Alkesz, köztörvényes, emberiség ellenes.
  A norvég után legközelebb egy ilyen fog megdöbbentő tetteket produkálni.”
 • 12. Yoav-Ben-Meir 2011. július 25. 08:44
  „No es Magyarorszagon mi is a helyzet a NEM "magyar" sirokkal!???
  mert olvastam mar itt zsidotemeto gyalazasokrol tobbszor is!!”
 • 11. poto 2011. július 25. 07:27
  „Azt hittem,hogy a butaságnak azért van határa.
  Slota esetében tévedtem!!!!!!!”
 • 10. Axl.Bundy 2011. július 25. 00:23
  „<moderálva>”
 • 9. Megakrieger 2011. július 24. 22:53
  „8. Phobos: Ajánlom figyelmedbe Kelemen -havasokba tett túránkat. Megelevenedik a történelem, mikor a gerincen hosszú kilométereken keresztül lövészárkok és bunkerek mentén halad az ember - és mindezt a Magyar Királyság és Nagy Magyarország keleti határán! Az ilyen helyeken tudatosul csak igazán az az áldozat, amit hoztak a magyar honvédek... Régebben a Doni Hősök emléktúra is ilyen átélést ébresztett (lehet most is, de pár éve nem voltam...)

  bocs, ha elkanyarodtam a témától, de inkább ezt reklámozzuk, mint azt, aki arra semmiképpen sem érdemes, hogy egy cikkben említsük a hősi hallt haltakkal! (lsd előző hozzászólásomban)”
 • 8. Phobos 2011. július 24. 22:22
  „Honvédek!
  A trianoni igazságtalanság egy újabb része jóvátételt nyert. Indulunk, hogy újból birtokba vegyük ezeresztendős jussunk egy újabb részét. Felszabadítást viszünk 22 év óta rabbilincsben élő erdélyi magyar testvéreinknek, és szeretetet a határainkon belül élő, hozzánk hű nemzetiségeknek. Ezt tartsátok szem előtt, amikor elindultok Isten és a Haza nevében:
  Előre a Keleti-Kárpátok gerincéig!

  Gödöllő, 1940. szeptember hó 3. napján

  HORTHY s. k....”
 • 7. Megakrieger 2011. július 24. 21:01
  „Az ilyet a magyar nyelvben egyszerűen böszmének nevezik, de biztos van rá megfelel szláv kifejezés is.

  A politikai ellentéteknek is vannak határai és a hősi halottakat, legyenek azok bármilyen nemzetiségűek tisztelni kellene, vagy legalábbis békén kellene hagyni.
  Ők egyszer már áldozatul estek politikusok böszmeségeinek.
  Aki arra nem képes, hogy legalább acsarkodás nélkül eltűrje, hogy más sírokat gondozzon, azt talán nem kellene ekkora figyelemre méltatni, mert ez csak arra jó, hogy ingyen reklámot csináljunk neki - és akaratlanul most magam is ezt tettem azzal, hogy kommentáltam a cikkben leírtakat.

  Olyan ez, mint sok valóságshow és a celebek, akik nem értékeikkel hívják fel magukra a figyelmet vagy tűnnek ki közülünk, hanem csupán olyan dolgokkal, amire sokan felfigyelnek még akkor is, ha elítélik azt, ezzel önkéntelenül kedvezve és reklámot gyártva számukra.

  Nem jól van ez, hogy azokat halljuk, akik hangosak és nem azokra akik valóban értékesek.”
 • 6. háté 2011. július 24. 19:04
  „Ez a slota két feles között még beszélni is tud. - láttam olyan filmet róla/ kb: 15 perc/, hogy olyan merev részeg volt percekig nem tudott megnyikkanni.Nem engedte elvinni magát a felvevő elöl, míg el nem fáradt annyira, hogy feladta a némaságot és engedte elvonszolni magát öt embernek!- de nem tudott értelmes szót kinyögni.
  Még is ott van, mert nacionalista!”
 • 5. Vanderer 2011. július 24. 16:36
  „Azért jó tudni,hogy más országban is élnek hülyék nem csak itt.”
 • 4. spiderz 2011. július 24. 14:20
  „Miért erőszakos valaki? Mert nem tud belenyugodni abba, hogy nem erős. Kis mitugrász. Saját fajtája elfordult tőle...”
 • 3. holuvera 2011. július 24. 13:38
  „Szerintem az a baj, hogy Slota már a halott magyaroktól is fél!!!!!!!!!!”
 • 2. rommel 2011. július 24. 13:36
  „TE SLOTA , NEKED HÁNY MAGYAR FELMENŐD VAN ?
  TIPIKUS NACIONALISTA , A NAGYAPJA MEG MÉG BÜSZKÉN LENGETTE A MONARCHIA ZÁSZLAJÁT !
  MEG FELVETTE A MAGYAR NYUGDIJAT !”
 • 1. Stickers 2011. július 24. 13:35
  „<moderálva>”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb holttesteket találtak a kiemelt Bulgarija hajón

Újabb holttesteket találtak a Kujbisevi víztározón július 10-én elsüllyedt Bulgarija kirándulóhajón,… Tovább olvasom