Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Sínen van a gazdaságélénkítő csomag Amerikában

Már megkezdődtek az Egyesült Államokban azok a törvényhozási munkálatok, amelyek az új gazdaságösztönző programot készítik elő.
A gazdaságélénkítő csomagot még Barack Obama kezdeményezte, aki jövő héttől tölti be hivatalosan is az Egyesült Államok elnökének hivatalát.
A kongresszus képviselőházának demokrata vezetői az új csomag értelmében 825 milliárd dolláros mentőövet dobnak az amerikai gazdaságnak; ebből 550 milliárd dollárt infrastrukturális, energiaügyi és energiatakarékossági, valamint egészségügyi beruházásokra szánnak. A tervek szerint 257 milliárd dollár lehet az adókönnyítések értéke. Ezt azonban nem adócsökkentéssel kívánják elérni, hanem csupán az adójóváírási lehetőségek növelésének formájában, főként a fejlesztő beruházások és munkahelyteremtés jutalmazására. A képviselők remélik, hogy a szenátussal való egyeztetés után a programról szóló törvényt már február közepén megküldhetik aláírása az elnöknek.

Mindeközben nyilvánosságra hozták a Bank of America – a világ legnagyobb pénzügyi szolgáltatója – állami megsegítésének tervét is. Az amerikai pénzügyminisztérium, a jegybank, valamint az állami betétbiztosító intézet (FDIC) tíz évre garanciát vállal 118 milliárd dollárnyi olyan eszközért, amelyek „szokatlanul nagy veszteséggel" fenyegetnek.

Félelmetesen optimisták az amerikaiak
Az előzetes adatok szerint januárban 60,1 pontról 61,9 pontra emelkedett a legfontosabb amerikai fogyasztói bizalmi index. A fogyasztói bizalom javulása nem kis meglepetést okozott, mivel az elbocsátási hullám intenzívebbé válása miatt 59 pont körüli értékre számítottak az elemzők. A jelenlegi helyzet megítélése kicsit romlott ugyan, de a várakozások jelentősen javultak. A reálgazdasági folyamatok gyengülése ellenére a fogyasztói bizalmi index három hónapja emelkedik az USA-ban.


Olvasóink írták

 • 3. elemér 2009. január 23. 09:50
  „Mit jelent ez hogy sinen van, meg fogyasztói társadalom. Mindent Kinában gyártanak akkor ez sokat nem jelent.
  Elösször is megkell szabadulni az olaj importol és az adósságoktol. Obama és tanácsadói ezzel tisztában vannak.
  Prokálni is kell valamit itt, mert ez nem oroszország.”
 • 2. elemér 2009. január 17. 17:49
  „Hétvégén belejtettem az iPhone-omat a kávémba. Tönkrement az iPhone és a kávé is. Elvesztek a letöltéseim, és pornó-íze lett a kávémnak.”
 • 1. dr73 2009. január 17. 11:04
  „elemér!
  ebben szakértő vagy! várjuk a reagálásod.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázvita: Putyin segítene Ukrajnán

Az orosz miniszterelnök pénteken azt mondta Berlinben, hogy "segítenünk kell ukrán partnereinken" a… Tovább olvasom