Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Romániában bejegyezték a Magyar Polgári Pártot

Jogerős döntésével a bukaresti Ítélőtábla pénteken jóváhagyta a Magyar Polgári Párt bejegyzési kérelmét. A testület ugyanakkor elutasította az ügyészség kérését, hogy nyilvánítsa semmissé a pártbejegyzést jóváhagyó alsóbbrendű bíróság döntését.
Az ügyészek kifogásolták, hogy a Magyar Polgári Párt alapszabályzatában magyarul is fel van tüntetve a szervezet neve. Érvelésük szerint amennyiben a pártot Romániában akarják bejegyezni, a név kizárólag románul kell feltüntetni. Ugyanakkor azt állították, hogy a párt bejegyzéséhez szükséges támogató aláírások között többet hamisítottak.

Állításuk szerint többen is panaszt nyújtottak be az ügyészséghez, melyek szerint aláírásukkal nem támogatták a pártbejegyzést, ám nevük mégis a támogatók sora között szerepel. A tárgyaláson Doru Costea, a Magyar Polgári Párt ügyvédje azzal érvelt, hogy az ügyészég állítása megalapozatlan, mivel nem létezik végleges ítélet arról, hogy valóban hamis aláírásokról van szó.

A panasztevők kapcsán úgy vélte: kifogásaikat korábban, az alapfokú törvényszéki tárgyaláskor kellett volna jelezzék, ezt azonban nem tették és a törvényszék jogi szempontból pedig mindent rendben talált a pártbejegyzés kapcsán. A bukaresti Törvényszék január 29.-én fogadta el a Magyar Polgári Párt bejegyeztetési kérelmét, az ítéletet ezt követően támadták meg az Ítélőtábla ügyészei. A Magyar Polgári Párt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség alternatívája akar lenni a helyhatósági illetve parlamenti választásokon.

A szervezetnek ez a második bejegyzési kísérlete. Korábban a 2004-es helyhatósági választásokon is részt akartak venni, ez azonban a támogatáshoz szükséges aláírások körüli formai hibák miatt meghiúsult. A pártbejegyzéshez az ország 18 megyéjéből és a fővárosból a szükségesnél kétezerrel több, 27 ezer aláírást tartalmazó listát nyújtott be bejegyzési kérelméhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kizárt, hogy Kostunica újra kormányfő legyen

A Demokrata Párt és a Szerb Radikális Párt is kizárta, hogy Vojiszlav Kostunica szerb kormányfő a következő koalíciós kormányban is miniszterelnök lehessen. Tovább olvasom