Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Rehabilitálták az utolsó orosz cárt és családját

Oroszország - Az orosz Legfelső Bíróság szerdán úgy döntött, hogy az utolsó orosz cár, II. Miklós és családja az elnyomás áldozata lett, és rehabilitálni kell őket.
A cár utódai már régóta követelték, hogy jogilag mentesüljenek a kivégzett Romanovok a bűn vádja alól.II. Miklós az 1917. februári forradalmat követően, március 15-én mondott le a trónról, ami a monarchia bukását jelentette. Ezután házi őrizetben volt családjával az ideiglenes kormány rendeletére. A Romanov-család több tagja még 1917 októbere előtt a biztonságos Krímbe menekült, azelőtt, hogy a bolsevikok átvették volna a hatalmat. 1918. július 17-éről július 18-ára virradóra a bolsevikok által házi őrizetben tartott II. Miklóst és feleségét, Alekszandra Fjodorovna cárnét, valamint öt gyermeküket, Olgát, Tatyjanát, Mariját, Anasztasziját és Alekszejt az őrök Jakov Mihajlovics Jurovszkij vezetésével agyonlőtték a jekatyerinburgi Ipatyev-házban. Az aznap éjszakai eseményeket sokáig homály fedte, mivel a holttesteket az őrök elégették és elásták a közeli erdőben.

Az 1920-as években számos olyan ember bukkant fel, aki magát a cári család valamelyik megmenekült tagjának állította. A legtöbbjük Anasztaszija nagyhercegnőnek, a legfiatalabb leánynak vallotta magát. 1991-ben megtalálták a cári család és a cselédeik holttestét, kivéve két gyermeket, Mariját és Alekszejt. A DNS-vizsgálatok során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a megtalált maradványok az utolsó cári család tagjaié, mint ahogy az is bizonyítva látszik, hogy a 2007-ben fellelt hiányzó két csontváz Marijáé és Alekszejé. A cáron és családján kívül a bolsevikok még számos más Romanovot is kivégeztek, többek között Jelizaveta Fjodorovna nagyhercegnét, a cárné nénjét és Mihail Alekszandrovics nagyherceget, a cár öccsét. A menekülni kényszerülő Romanovoknak több külföldi ország és uralkodó segített, többek között Alexandra brit királyné, Marija Fjodorovna anyacárné nővére.

A megmenekült Romanovok nagy része Franciaországban telepedett le és csak a Szovjetunió bukása után léphettek ismét orosz földre. 1998-ban, haláluk nyolcvanadik évfordulóján újratemették a kivégzett II. Miklóst és családjának tagjait a szentpétervári Péter-Pál katedrálisban, az orosz cárok nyughelyén. 2000-ben az Orosz Ortodox Egyház szent mártírokká nyilvánította a cárt és családját, és a szovjetek által lebontott Ipatyev-ház helyére egy engesztelő templomot emeltek. 2006-ban II. Miklós anyját, III. Sándor feleségét, a dán származású Marija Fjodorovna cárnét végakaratának megfelelően újratemették, így most férje és fia mellett nyugszik. Szintén 2007-ben kérvényezte a család II. Miklós és családja rehabilitását, melyet azonban akkor elutasítottak.

Olvasóink írták

  • 2. p.j. 2008. október 02. 18:56
    „RADZINSZKIJ, EDVARD
    AZ UTOLSÓ CÁR - II. MIKLÓS ÉLETE ÉS HALÁLA”
  • 1. b.b. 2008. október 02. 18:52
    „Jelent meg könyv a családról?Érdekelne...
    Nem sokan olvasták,vagy nem szólnak hozzá a cikkhez....úgy tűnik nem érdekes :/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Moszkva nem adja ki Kadijevicset Horvátországnak

Moszkva - Zágráb maga is belátja, hogy nincs nagy esély arra, hogy Oroszország eleget tesz a horvát… Tovább olvasom