Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Rakétatámadás Libanonból Izrael ellen, izraeli válaszcsapás

Legalább két rakétát lőttek ki ismeretlen támadók pénteken Dél-Libanonból Izrael északi részére, a zsidó állam tüzérsége válaszolt - közölték a két ország biztonsági tisztségviselői.

Az Egyesült Államok - szövetségese, Izrael mellett kiállva - határozottan elítélte a Dél-Libanonból indított rakétacsapást.

Egy libanoni katonatiszt és egy izraeli rendőrségi szóvivő egybehangzóan úgy nyilatkozott, hogy két rakétát lőttek ki az arab országból a zsidó államra. A két rakétacsapás után személyi sérülésről és anyagi károkról nem érkezett jelentés.

Az izraeli televízió később mindazonáltal azt jelentette, hogy egy harmadik rakéta megrongált egy villamos távvezetéket a zsidó államban. Az izraeli hadsereg válaszcsapása egy dél-libanoni gyümölcsöst ért, ahonnan a rakétákat kilőtték. Libanoni biztonsági források szerint legalább tizenöt izraeli tüzérségi gránát csapódott be dél-libanoni területen, s legalább két rakétát is kilőtt az izraeli hadsereg.

Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő washingtoni sajtóértekezletén a Dél-Libanonból indított rakétatámadásokat elítélve emlékeztetett arra, hogy azok megsértik az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) 1701. számú határozatában foglalt, s az ellenségeskedés beszüntetését célzó felhívást. Az említett határozatot 2006 augusztusában fogadta el a BT Izrael és a Hezbollah fegyveres konfliktusának beszüntetése érdekében.

A tűzpárbajt kiváltó első rakétacsapások elkövetőjeként egyetlen szervezet sem jelentkezett, de a hasonló támadásokat általában radikális palesztin csoportok számlájára írják.

Idén február óta ez az első rakétatámadás, amely Izraelt Dél-Libanon felől érte. Az incidens növelte a feszültséget a két ország határövezetében, ahol az elmúlt három évben ingatag volt a helyzet. Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet 2006-ban 34 napos véres háborút vívott egymással. A Hezbollah nagy rakétaarzenállal rendelkezik, de úgy tartják róla, hogy 2006 óta nem vetette be Izrael ellen.

Olvasóink írták

  • 1. Meir 2009. szeptember 11. 22:46
    „Megis mit gondoltak ott del-Libanonban?? a mieink,majd visszalonek "paradicsommal"vagy" krumplival"???
    Haaaaaat ugye ha szukseguk volna egy 3-ik,Libanon-i haborura........................???Am legyen!!!!!!!!!!!
    De ezuttal.........................!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország üdvözli a horvát és a szlovén határvita lezárását

Magyarország üdvözli a horvát és a szlovén miniszterelnök ljubljanai találkozóján született… Tovább olvasom