Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Rajtaütés: több mint 50 tonna kábítószert foglaltak le

Több mint 50 tonna ópiumot és 1,8 tonna heroint foglaltak le egy közös akcióban az amerikai és az afgán erők a dél-afganisztáni Hilmend tartományban szerdán - jelentette be az afgán védelmi minisztérium.

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb drogfogásáról van szó. A zsákmányolt kábítószert, amelynek előállítási költsége ötmillió dollárra tehető (piaci értéke pedig ennél is sokkal nagyobb), megsemmisítették a rajtaütés után. A tálibok részben a lázadás finanszírozására használják a kábítószert Afganisztánban, ahonnan a világ ópiumtermelésének több mint 90 százaléka származik.

Az amerikai és afgán csapatokat helikopterekkel szállították a rajtaütés helyszínére, a Hilmend északkeleti részén fekvő Kajaki körzetbe. Több mint ötórás összecsapás eredményeként 17 tálib vesztette életét, három pedig fogságba esett, míg a szövetséges erőknek nem volt embervesztesége. A kábítószeren kívül 30 tonna robbanószer-alapanyagot, ezer doboz tölténytárat, golyószórókat és más fegyvereket, valamint 16 doboz, Iránból származó C-4 robbanószert találtak az amerikai és az afgán katonák. Emellett megsemmisítettek egy pokolgépgyártó műhelyt és egy heroint előállító laboratóriumot.

Eközben a tálibok bejelentették, hogy elfoglalták a kelet-afganisztáni Nurisztán tartomány kámdési körzetét, ahol néhány napja nyolc amerikai katona vesztette életét tálib lázadókkal vívott harcokban, 20 afgán katona pedig fogságba esett. Ez volt a nyolc éve tartó fegyveres konfliktus egyik legnagyobb csatája, amelyben géppuskával, gépkarabélyokkal, páncéltörő gránátokkal felszerelt fegyveresek százai támadták meg a szövetséges erők két előretolt állását.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. október 08. 06:49
    „Vajon raktárra gyártottak? Vagy volt rá vevő? Amerikában sem raktárra gyártják a fegyvereket, bombákat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berlusconi mentelmi joga nem terjed ki a korrupciós és csalási vádakra

Az olasz alkotmánybíróság döntése szerint Silvio Berlusconi mentelmi joga nem terjed ki a korrupciós… Tovább olvasom