Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Pazarló a kelet-európai energetikai rendszer az EBRD szerint

Drámaian pazaroló a kelet-európai és a közép-ázsiai energetikai rendszer az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke szerint.

Thomas Mirow a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva rámutatott: "az energiaigény szerkezeti okok miatt még mindig túlságosan nagy. Az erőművek és a hálózatok elöregedtek, az infrastruktúra fejlesztése viszont igencsak tőkeigényes."

Az EBRD évente nagyjából 9 milliárd euróval finanszíroz projekteket, a források negyedét energetikai fejlesztésekre fordítja. A cél az energiahatékonyság és az energiabiztonság erősítése. Németországban, a bank egyik részvényesénél a kormány úgy határozott, hogy felhagynak a nukleáris energia alkalmazásával, 2022-ig valamennyi atomerőművet bezárják, ez azonban nem befolyásolja az EBRD tevékenységét.

"Nincsen előre meghatározott energiamix, így a nukleáris energia fejlesztése is a bank mandátumához tartozik" - fejtette ki Thomas Mirow, aki korábban a tartományi rangú Hamburg városvezetésében a gazdasági ügyeket vitte. Az EBRD azt is mérlegeli, hogy beszáll a Nabucco földgázvezeték finanszírozásába. A projekt erősítheti az energiabiztonságot, "a siker pedig azon múlik, hogy sikerül-e megbízható földgázforrásokat biztosítani" a Kaszpi-tenger térségében, ahonnan a vezeték indul - hangsúlyozta az EBRD elnöke, aki szerint a Nabucco mellett az Európán belüli vezetékhálózat és a tárolókapacitás bővítése is az energiabiztonságot szolgálhatja.

Az EBRD jelenleg 61 részvényes ország, valamint két kormányközi szervezet, az Európai Unió és az Európai Beruházási Bank (EIB) tulajdona. A bank Közép-Európától Közép-Ázsiáig terjedő tevékenységi területéhez jelenleg 29 ország tartozik. Tervezik, hogy két újabb országban, Egyiptomban és Marokkóban is indítanak beruházásokat, ezek legkorábban jövőre kezdődhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtökre halasztották az országos sztrájkot a cseh szakszervezetek

Az eredetileg tervezett hétfő helyett csütörtökön tartják meg az országos közlekedési sztrájkot a… Tovább olvasom