Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Osztrák lap az Orbán-kormányról

Az Orbán-kormány első évéről vont mérleget a Kurier című osztrák napilap szombati számában.
 
Ha "most vasárnap" tartanák a választásokat, a Fidesz nem aratna olyan elsöprő választási győzelmet, mint tavaly áprilisban, de továbbra is bőséges támogatottságot élvez - írta Romana Klär, a lap munkatársa. 2010-ben a nemzeti konzervatív Fidesz - írta - olyan nagy bizalmi előleget kapott a választóktól, hogy kétharmados többséggel láthat hozzá a társadalom átalakításához.

Bírálatokat leginkább a liberális értelmiség köréből és Nyugatról hallani. "Fontos hivatalok, intézmények és tudományos tisztségek megtöltése Orbánnak tetsző emberekkel gyorsan és a tömegek lázadása nélkül zajlott le" - fogalmazott. A nemzetközi bírálatokat kiváltó médiatörvény belföldön alig keltett érdeklődést - írta a lap, s a törvényt a véleményszabadságot korlátozónak nevezte. Az új alaptörvény Istenre, a családra és a Szent Koronára való hivatkozása sokaknak hat a nemzeti érzéseire - tette hozzá.

A lap értékelése szerint a továbbra is feszült gazdasági helyzet alapvető szerepet játszik abban, hogy olyan nagy a különbség aközött, ahogy külföldön érzékelik, és ahogy belföldön a lakosságnak egy nagy része látja Orbán Viktor intézkedéseit. "Míg az egyik a régi értékek felé fordulást és a hatalom megszilárdítását látja, a másik nagyobb stabilitást és biztonságot remél" - fejtette ki a szerző. A lap utalt arra, hogy megközelítőleg azonos fogyasztói árak mellett Magyarországon jóval alacsonyabb az átlagkereset, mint Ausztriában. A szocialistákban kevesen látnak alternatívát, a "szélsőjobboldali" Jobbik, illetve az LMP leginkább a fiatalokat szólítja meg.

Orbán hívei - írta a Kurier - a keményen dolgozó felső középosztálybeliek közül kerülnek ki. A lap értékelése szerint az adókönnyítések ennek a rétegnek kedveztek; a család, a vallás és a nemzeti beállítottság nagy becsben van náluk. Az azonban, aki csalódott a Fideszben, elfordul a politikától. Nyugdíjasok és a rosszul fizetett munkások azt látják, hogy "rajtuk spórolnak". Nekik alig használ valamit, hogy a nagyvállalkozókat is a kasszához szólítják - vélekedett a lap. Felidézte, hogy csökken a munkanélküli segély folyósításának időtartama. Az érintettek 11 százaléka esetében csak nagyon nehezen teljesülhet a várakozás, hogy ilyen hamar munkát találnak - tette hozzá.

A lap a cikk mellett közölt interjút Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi magyar nagykövettel. A diplomata egyebek között kijelentette: az elmúlt húsz évben egy kormány sem látott olyan intenzíven munkához, mint a jelenlegi, s ez nem megy konfliktusok nélkül. "De máris sok mindent elvégeztünk" - tette hozzá. "Fontos, hogy kikerüljünk a gazdasági gödörből" - felelte a kormány fő célkitűzésére vonatkozó riporteri kérdésre, felsorolva a kormány több gazdaságpolitikai intézkedését.

A kormány érzi azt a "hihetetlen bizalmi előleget", de a felelősséget is, amelyet a tavalyi választokon elnyert kétharmados többség jelent. A társadalmi feszültségek azonban még nem szűntek meg. Ez részben azzal magyarázható, hogy a demokráciapolitikai szempontból befejeződött a rendszerváltás, de az emberek fejében még nem egészen - mondta.

Hozzátette, hogy a társadalomban nem csak bal- és jobboldali gondolkodás van, de etnikumokat érintő feszültségek is fellépnek. Hangsúlyozta, hogy a kormány integrálni akarja a romákat a társadalomba, különféle programok és támogatások révén. A rendőrség megerősítetten lépett fel a romák lakta településeken felvonuló, betiltott Magyar Gárda ellen. Másrészt ezeken a településeken sokszor rossz körülmények uralkodnak - tette hozzá. "Segíteni kell az embereknek, hogy ne csússzanak le az erőszak világába, hanem találjanak munkát" - jelentette ki a bécsi magyar nagykövet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nemzetközi sajtó a forrongó arab világról

A szombati nemzetközi sajtó a forrongó arab világban zajló folyamatokat elemezve igyekszik választ… Tovább olvasom