Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Olimpia után: Kína, a szuperhatalom

Kína - A legdrágább az olimpián vagyunk túl, de Kínának ez többet jelent az ötvenegy aranyéremnél. Gazdasága erősebb lett, mint valaha. Szakértők szerint Kína ötéves távlatban várhatóan megelőzi a vállalati befektetések világvezetőjének számító Egyesült Államokat. Az informatika, a telekommunikáció, az ipari termelés és bányászat területen a legbefolyásosabb országgá lép elő.


Az olimpia már a felkészülés éveiben Kínára terelte a figyelmet, s már ekkor megkezdődött a külföldi tőke Kínába áramlása, a kínai olcsó termelésnek és munkaerőnek köszönhetően. A világ azt latolgatta, vajon Kína mennyire erősödik meg/tovább gazdaságilag.

Sej Attila, a Buda-Cash Brókerház Győri fiókvezetője egyetért azokkal, akik úgy vélik, Kína gazdasága úgy megerősödik, hogy képessé válik az USA világelsőségének veszélyeztetésére. „Az infrastrukturális beruházások látványosak, de nemcsak a sporteseményre indult be az út és középület-fejlesztés. Tervszerűen fejlesztenek, programjuk szerint az ország teljes területét 2010-ig behálózzák majd autópályák és autóutak, a kikötő és fuvarozásfejlesztések sem állnak le augusztus végén. A pénzügyi szolgáltatás terén is nagyok a célok. Leginkább az óceánparti sávban látványos a városok fejlettsége, az iparosodás és a nyugatias életmód."

Kicsit beljebb is változnak a viszonyok

Kína nemcsak a külföldi működő tőkéből él.
Kína nemcsak a külföldi működő tőkéből él.


A legnagyobb régiókban, az ország középső részén, szinte feudálisak a viszonyok, a parasztok többsége még ma is uzsorásoktól vesz kölcsönt. Ezen is változtattak: 2005-ban létrehozták a China Post Saving Bank-ot, amely három év alatt a vidék bankja lett, és több mint 17 ezer fiókja nyílt az országban.

Kína nemcsak a külföldi működő tőkéből él, hanem nekilátott belső piacának fejlesztéséhez. Ez pedig nem lebecsülendő gazdasági erő. A világ több neves pénzügyi szaktekintélye véli úgy, hogy pénzügyi és befektetési szempontból a következő 10 évet az USA-val szemben már Kína nyeri, 5 éven belül már a vállalati befektetésekben is világelső lehet. A méretekhez annyit, hogy a világ valutatartaléka 4600 milliárd dollár, amelyből 1400 Kínánál van.

Világgazdasági átrendeződés

„Most kezdődött el a világgazdaságban az átrendeződés, így még megoszlanak a vélemények arról, milyen gyorsan megy végbe és mi lesz a végeredménye. Az mindenesetre biztos, hogy a BRIC országok (Brazília, Kína, India, Oroszország) az élbolyba tartoznak majd, maguk mögé utasítva több európai vezető gazdaságot. Még nincsenek valós becslések arra, hogy az idén rekordszintre drágult energia és nyersanyagárak valójában miként hatnak hátrányosan a fejlődő országokba telepített termelésekre, meddig és mekkora mértékben érezteti a hatását a dráguló szállítás" – mondta Sej Attila.

Kína részévé vált a mindennapi híreknek.
Kína részévé vált a mindennapi híreknek.


Az olimpia hatása

Kína részévé vált a mindennapi híreknek, más arcát is megmutatja és végérvényesen visszatért a nemzetközi palettára. Az első statisztikák még ellentmondásosak, például a turizmus a vártnál kisebb volt az olimpia első napjaiban, a szállodák szobafoglalása mintegy 50 százalékkal maradt el a várakozásoktól. Ugyanakkor az is igaz, hogy a szállodák száma 2007 óta mintegy 20-szorosára nőtt Pekingben. Az iparra és közlekedésre bevezetett korlátozások az olimpia idejére illetve az azt megelőző időszakra rövidtávon mindenképpen visszaesést eredményeztek, ennek nagy vesztesei elsősorban gyárak és bányák, illetve az autóipar. Főként Pekinget érintik érzékenyen ezek az intézkedések és az öt hozzá legközelebb eső tartományt. Innen származik a kínai kibocsátás 26 százaléka.

A mintegy 66 hektáron elterülő olimpiai falu is alternatíva lehet a nagyvárosi élet elől menedéket kereső emberek számára és felkapott lakóövezetté nőheti ki magát.
A mintegy 66 hektáron elterülő olimpiai falu is alternatíva lehet a nagyvárosi élet elől menedéket kereső emberek számára és felkapott lakóövezetté nőheti ki magát.


Extraprofit

A kínai és a Hong Kong-i tőzsdék az elmúlt 4 évben hatalmas felfutással extraprofithoz juttatták az időben befektetőket (évi akár 100 százalékhoz is), ám a tavalyi amerikai hitelválság és az utána kialakult olajár boom megtörte a kínai gazdaság zakatolását. Ráadásul a kínai jüan árfolyama a dollárhoz kötött, így a dollár mélyrepülése is veszteséget okozott a befektetőknek.

Kínában érdemes üzletet kötni.
Kínában érdemes üzletet kötni.


„Ma még nincsenek reális számok arra, hogy a világgazdasági kedvezőtlen környezet Kína gazdaságát miként lassítja. A kínai GDP növekedés egy éve még meghaladta a 12 százalékot, amit a közgazdászok túlzottnak tartottak és ideálisnak az évi 8 százalékot tartották. Most lehet, hogy Kína visszatér egy egészségesebb növekedési pályára?" – tett fel a kérdést a Buda-Cash szakértője. Hozzátette: „Az olimpiával járó fejlesztések nyertese a jövőben leginkább a pekingi ingatlanpiac lehet. A mintegy 66 hektáron elterülő olimpiai falu is alternatíva lehet a nagyvárosi élet elől menedéket kereső emberek számára és felkapott lakóövezetté nőheti ki magát.

A legjobb piac

A német Adidas sportszer- és sportruhagyár az első félévben 60 százalékkal növelte értékesítését Kínában, és az olimpia további sikert hozott. Az Adidas piacvezető lett Kínában, és előrejelzése szerint biztosra vehető, hogy az idén már Kína lesz a vállalat második piaca az Egyesült Államok után, és 2010-re a kínai értékesítés meghaladja az egymilliárd eurót. Az Adidas az első félévben 286 millió eurós adózott eredményt ért el kisebbségi részesedések nélkül, 23 százalékkal többet az egy évvel korábbi 232 milliónál. A forgalma 4 százalékkal 5142 milliárd euróra emelkedett az egy évvel korábbi 4938 milliárdhoz képest, változatlan valutaárfolyamokkal számolva 12 százalékos volt a növekedés. Latin-Amerikában 23 százalékkal 381 millió euróra, Ázsiában 17 százalékkal 1214 milliárd euróra, Európában 11 százalékkal 2352 milliárd euróra nőtt, Észak-Amerikában 19 százalékkal 1,16 milliárd euróra csökkent a forgalom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majdnem kétszáz palesztin foglyot engednek szabadon

Izrael - Izrael megkezdte 199 palesztin elítélt szabadon engedését. Az akció - amelyet augusztus… Tovább olvasom