Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Népszavazás Skócia függetlenségéről

Népszavazást tartanának Skóciában arról, hogy függetlenné váljanak-e Nagy-Britanniától - jelentette a brit napisajtó kedden. Egyre nagyobb az esélye annak, hogy megtartják a referendumot, mivel a brit munkáspárt helyi vezetője vasárnap azt mondta: támogatja a szavazást.
A lapok szerint ez már önmagában újabb csapás Gordon Brown munkáspárti brit miniszterelnöknek, a múlt pénteki helyhatósági választásokon elszenvedett súlyos vereség után.A brit munkáspárt skóciai vezetője, Wendy Alexander azt mondta, nem fél "a skót nép ítéletétől" - közölte kedden a Guardian című brit napilap.

A Scotsman nevű skót újság szerint a politikus egy éven belül megtartaná a népszavazást, mert így egyszer s mindenkorra elvethetnék a skóciai függetlenség ötletét. A politikus bátyja, Douglas Alexander a brit kormány nemzetközi fejlesztésekért felelős minisztere. A népszavazás szerinte sem okozna problémát. Gordon Brown brit miniszterelnök azonban ellenzi a referendumot. Az előző brit kormányfő, Tony Blair irányítása alatt Skócia és Wales saját kormányzatot alakított, így részleges politikai függetlenséghez jutottak.

A skót kormányzatot először a munkáspárt vezette, de a 2007 májusában tartott választások után a Skót Nemzeti Párt (SNP) vette át a hatalmat. Az SNP 2010-re teljes függetlenséget szeretne Angliától.

Közvéleménykutatások szerint a skótok több mint 40 százaléka támogatja Skócia függetlenségét. Egy újabb felmérés szerint azonban a kérdés megfogalmazása nagyban befolyásolja az eredményt. Arra a kérdésre, hogy szeretnének-e kiválni az Egyesült Királyságból, csak 25 százalék válaszolt ugyanis igennel.

Olvasóink írták

  • 2. Goldmund 2008. május 06. 21:00
    „A függetlenséget nehéz másképp értelmezni, mint hogy kiválnának az Egyesült Királyságból. És ugyan minek? Skócia szegényebb és magasabb ott a munkanélküliség, mint Angliában. Ezért a fiatalok közül sokan elvándorolnak a Felföldről és a szigetekről. Jó esetben csak Közép-Skóciába, rossz esetben Londonba. A skót mezőgazdaságot és a turizmust is elég erősen támogatják Londonból.
    Ők persze arra aspirálnak, hogy az északi-tengeri olajfúrótornyok nagy részét megkapnák. De ez lenne a legutolsó, amit Anglia átengedne nekik.
    Egyébként pedig van saját parlamentjük, kultúrájuk szabadon virágozhat, és az EU-ban amúgy sincs jelentősége az államhatároknak. Csak annyi változás lenne, hogy a brit királynő nem lenne uralkodójuk.”
  • 1. kovár 2008. május 06. 18:55
    „Hej, ha Wallace szavazhatna !!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem végső adat: már 22 ezer áldozat Burmában

A burmai (mianmari) állami televízió keddi közlése szerint már 22 ezerre emelkedett a halottak száma… Tovább olvasom