Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Németországot is bírálta a lengyel külügyminiszter

Közvetve Németországot is bírálta és a katonai szerepvállalás területén kiegyenlítettebb tehermegosztást sürgetett a lengyel külügyminiszter.
A Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban megjelent interjúban Radoslaw Sikorski a többi között hangoztatta, hogy az afganisztáni bevetés Lengyelországban éppen olyan népszerűtlen, mint Németországban, ennek ellenére a varsói kormány úgy döntött: a jelenlegi 2000-ről 2600-ra növeli katonáinak számát, és további 400 főt helyez készültségbe.

A miniszter kijelentésével közvetve arra utalt, hogy a NATO-szövetségesek közül Németország azon kevesek egyike, amely még nem döntött az elsősorban Washington által sürgetett csapaterősítésről. "Nem szabad megengedni, hogy egy tagország politikai vagy történelmi okokból nem tart lépést a többiekkel, ezt a magatartást magunk mögött kell hagynunk" - szögezte le a külügyminiszter, akit korábban esélyesnek tartottak a NATO főtitkári posztjára.

Sikorski - közvetve ismét Németországra utalva - megengedhetetlennek nevezte azt is, hogy egyes, a nemzetközi békefenntartásban részt vevő államok korlátozott tevékenységre adtak csak felhatalmazást afganisztáni kontingenseiknek. A német katonák például csakis északon állomásozhatnak, a déli tartományokban folyó harcokban nem vehetnek részt, de közvetlen harci cselekménybe északon sem bocsátkozhatnak.

Sikorski szerint a katonáknak csak a győzelemre szabad adni felhatalmazást, a győzelemhez viszont biztosítani kell a megfelelő eszközöket. A lengyel külügyminiszter leszögezte: ha a világ legerősebb szövetsége hiteles akar maradni, akkor Afganisztánban győznie kell. Sikorski kijelentette. 2012-ben lesz tíz éve, hogy a NATO elkezdett harcolni a demokráciáért és a biztonságért az ázsiai országban.

"Ha egy feladatot tíz év alatt nem tudunk elvégezni, később sem fogjuk" - fogalmazott a miniszter, aki szerint a demokrácia tekintetében - mint azt az elnökválasztások bizonyították - a szövetség sikeres volt, más területen azonban még nem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betiltanák a harci kutyákat Dániában

A veszélyesnek ítélt kutyafajok betiltásáról szóló törvényjavaslatot fontolgat a dán kormány. Tovább olvasom