Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Német vasutas sztrájk: a lakosság egyre nehezebben tolerálja

Hétfőn délután (15 órakor) jár le a német mozdonyvezetők újabb ultimátuma. Bérkövetelésük hangsúlyozására októberben már háromszor sztrájkoltak a vasutasok, több 10 millió eurós anyagi kárt okozva a vasúttársaságnak, Deutsche Bahn AG-nak.
Idén ősszel egy 3 órás, majd egy egész napos munkabeszüntetést követően, múlt csütörtökön és pénteken összesen 30 órára bénult meg Németországban az S-Bahn és regionális vasúti forgalom. A mozdonyvezetők érdekvédelmi szervezetének, a GDL-nek a múlt heti akciója 2,7 millió ingázót érintett.

Összesen 18 ezer szerelvény nem közlekedett. A legkisebb, csupán 30 ezer tagot tömörítő vasutas ágazati szakszervezet 31 százalékos béremelési követelésével, a sorozatos munkabeszüntetéssel még a vasúti foglalkoztatottak jelentős része sem ért egyet. A német lakosság is mind kevesebb szimpátiával figyeli a sztrájkot. Abban nincs vita, hogy a mozdonyvezetők, havi átlag 1.900-2.200 eurós (mintegy 475 ezer- 550 ezer forint)bruttó fizetése - napi 12-14 órás munkaidővel - túl alacsony.

A munkaadók egyszeri, 2 ezer eurós ( mintegy 500 ezer forintos) támogatási ajánlatát és a bérek 10 százalékos megemelését a GDL nem tartja megfelelő tárgyalási alapnak. A Deutsche Bahn AG nem hajlandó több pénzt adni, és már jelezték, hogy az eddigi sztrájk több 10 millió eurós anyagi veszteséget okozott a Német Vasútnak, az erkölcsi kárról nem is beszélve.

A mozdonyvezetői sztrájk kiterjesztéséről a távolsági és teherforgalomra, pénteken dönt a bíróság. Korábban ugyanis nem engedélyezték, hogy a városközi, a nemzetközi és a tehervonatok vezetői beszüntessék a munkát. A sorozatos sztrájk miatt már a környezetvédők is panaszkodnak: a megnövekedett gépjármű forgalom miatt egyre súlyosabb gondot jelent a szmog és gyakoribbak a karambolok is az utakon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Blair: az iraki háború is közrejátszott pártja vereségében

A korábbi brit miniszterelnök, Tony Blair magát és az iraki háborút hibáztatta, amiért pártja súlyos… Tovább olvasom