Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Mumbai lövöldözés: hat külföldi a halottak között

Legalább 101 ember, köztük hat külföldi vesztette életét a nyugat-indiai Mumbai (Bombay) városban szerdán elkövetett merényletsorozatban - közölte a rendőrség.
Egy magas rangú rendőrtiszt csütörtökön elmondta, hogy adataik szerint 287 ember sebesült meg. A halottak között legalább hat külföldi és tizenkét rendőr van. A japán külügyminisztérium úgy tudja, hogy egy japán állampolgár biztosan meghalt, egy pedig megsebesült.

Csütörtök reggel a rendőrség hangosbemondókon hirdetett kijárási tilalmat a támadás egyik célpontja, a Taj Mahal szálloda környékén, ahonnan ismét fegyverropogást lehetett hallani. A túszmentő akció kezdetét jelezheti az is, hogy távolabb tessékelték az újságírókat, és mentőautók érkeznek a hotel bejáratához.

Az Európai Parlament (EP) Indiában tartózkodó küldöttségének tagjai közül most már mindenki jól van, senkit nem ejtettek túszul a fegyveres támadók, bár ketten-hárman kalandos úton jutottak ki a szállodájukból - tájékoztatta telefonon az MTI brüsszeli tudósítóját Mumbaiból Glattfelder Béla magyar EP-képviselő.

Mint elmondta, a delegáció szerda este érkezett meg a Taj Mahal szállodába. Ő a bejelentkezés és csomagjának a szobájában történt elhelyezése után azonnal kisétált rövid városnézésre, többekkel együtt. Ez volt a szerencséje - percekkel később a tévé képernyőjén látott holtan olyan embert, akivel előzőleg a szálloda előcsarnokában még beszélt.

Rajta kívül egy magyar tagja van az EP-küldöttségnek. A fiatalemberről - mondta Glattfelder - először úgy hírlett, hogy megsebesült, amikor kimenekült a szállodából. Ezt a félreértést az okozta, hogy a fegyveresek utána lőttek, de nem találták el.

Az MTI európai parlamenti forrásból egyébként úgy értesült, hogy ez a másik magyar küldöttségi tag beszámolt arról: közvetlenül mellette haltak meg emberek, amikor a támadók Kalasnyikov géppisztollyal válogatás nélkül lekaszabolták a szálloda előcsarnokában tartózkodókat.

Az EP-küldöttség tagjait két-három egymástól elkülönített csoportban helyezték biztonságba - közölte a magyar képviselő. Hozzátette, biztonsági okokból nem szabad megmondania, hol tartózkodik, de annyit elárulhat, hogy Indiában működő külföldi nagykövetségek intézkedtek a terrortámadás hírére, és Mumbaiban levő külképviseleti épületeket, konzulátusokat bocsátottak a hatóságok rendelkezésére emberek elhelyezésére. Glattfelder - közép-európai idő szerint - a hajnali órákban került át olyan helyre, ahol meg tudta kezdeni mobiltelefonja feltöltését.

Elmondta, hogy az EP-delegáció két vagy három tagja eredetileg benn rekedt a szállodában. Egyikük közvetlenül a tűzvész által érintett épületrésznél tartózkodott. Később azonban valamennyiüket kimenekítették az épületből, és Glattfelder nem tud arról, hogy bármelyiküket bántódás érte volna.

Ahol jelenleg tartózkodik, ott van tévé, és úgy igyekszik tájékozódni az események felől. Ennek alapján azt tudta megerősíteni, hogy a városban továbbra sem biztonságos - és közemberek számára korlátozott is - a közlekedés. A rendfenntartó erők folytatják a két érintett szálloda átfésülését, esetleges további terroristák, illetve túszok után kutatva. Lövéseket, robbanásokat a telefonbeszélgetés alatt nem hallott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terrorista támadás Mumbaiban - 78 halott, túszok is lehetnek

Egyes jelentések szerint 60, mások híradások szerint már 80 halottja is lehet a szerda esti… Tovább olvasom