Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

MKP-s politikusok perelik Dzurindát?

Előfordulhat, hogy a szlovákiai magyar párt egyes képviselői beperlik a nagyobbik szlovák ellenzéki párt vezetőjét, Mikulás Dzurindát. Erről a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke nyilatkozott hétfőn. A szlovák politikus ugyanis azt állította, hogy Csáky Pál MKP-elnök a pártján belüli gazdasági lobbinak engedve döntött úgy: a magyar képviselők a kormánykoalícióval együtt megszavazzák a Lisszaboni Szerződést.
Az uniós reformszerződésre a múlt héten a kormánypártokkal együtt az ellenzéki MKP képviselői is igennel voksoltak. Tették ezt annak ellenére, hogy korábban leszögezték: a szlovák ellenzéki pártokhoz hasonlóan nem vesznek részt a szerződés ratifikációjáról szóló szavazáson, mert a koalíció vitatott formájában hagyta jóvá az ország új sajtótörvényét.

Bár Csáky hangsúlyozta, csak a szerződés érdekében döntöttek így, és a jövőben is ellenzéki pártként ténykednek majd, a szlovák ellenzéki vezetők árulással vádolták pártját, és kijelentették, hogy az MKP a koalíció csendestársává vált. Dzurinda már a múlt csütörtöki szavazás előtt utalt arra, hogy gazdasági okok is állhatnak az MKP-s döntés hátterében. Véleményét vasárnap késő este egy tévéinterjúban bővebben is kifejtette. Azt mondta, hogy a korábbi MKP-elnök, Bugár Béla körüli gazdasági lobbi nem akar pénztől elesni akkor, amikor hatalmas autópálya-építési beruházások kezdődnek Szlovákiában, valamint óriási európai uniós pénzek jönnek az országba.

Ez a Bugár-szárny Dzurinda szerint nyomást gyakorolt Csákyékra. A magyar párt elnöke bizonyítékokat kért Dzurindától, ellenkező esetben elképzelhetőnek tartja, hogy további hasonló támadások esetén Dzurinda ellen pert indítanak azok, akikre névtelenül utalt. Mikulás Dzurinda 1998 és 2006 közt két jobbközép reformkormány élén állt, jelenleg a legnagyobb ellenzéki erő, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió - Demokrata Párt vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíróság előtt kell felelnie a 86 éves egykori SS tisztnek

A dortmundi államügyész, Ulrich Maass hétfői bejelentése szerint "hamarosan" bíróság elé állítják… Tovább olvasom