Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Mérgezéstől tart a Litvinyenkóval találkozó olasz tanácsadó

Mérgezéstől tart az az olasz védelmi tanácsadó, aki ott volt a meggyilkolt orosz volt kém, Alekszandr Litvinyenkóval az elhíresült londoni szusi bárban. A jelenleg is bujkáló Mario Scaramella egy londoni klinikán szeretné megvizsgáltatni magát.
A férfi a Corriere della Sera olasz napilapnak azt mondta: Litvinyenkónak azért kellett meghalnia, mert "túl sokat tudott", ezért az olyanok, akik hozzá hasonlóan titkok tudói, szintén veszélyben vannak. Mario Scaramella kijelentette: nincsenek kételyei aziránt, hogy a Kreml áll Litvinyenko halála mögött.

Az olasz szakember állítása szerint az elhíresült találkozón átadott egy listát az egykori orosz kémnek, amely az FSB (a szovjet KGB utódszervezete) célpontjait tartalmazta.

A listán (Alekszandr Litvinyenko mellett) szerepelt Borisz Berezovszkij orosz oligarcha, Paolo Guzzanti, a Mitrohin-bizottságot vezető olasz szenátor és maga Mario Scaramella.

A férfi állítja, hogy Moszkva már megpróbálta őt eltenni láb alól, amihez a nápolyi maffia, a Camorra ítéletvégrehajtóit bérelték fel. Scaramella arról is beszél, hogy az olasz szenátort már korábban megpróbálták meggyilkolni ukrán ügynökök, akik bibliákban próbáltak gránátokat becsempészni Olaszországba, de lebuktak.

Mario Scaramella állítása szerint az olasz Mitrohin-bizottság felkérésére találkozott több volt KGB-ügynökkel, így Alekszandr Litvinyenkóval is. Az olasz védelmi tanácsadó állítása szerint nincs szerepe a volt ügynök meggyilkolásában, bár találkozott vele az étteremben.

A La Repubblica olasz napilap ugyanakkor vasárnapi számában két, régebben készített interjút közölt Alekszandr Litvinyenkóval és egy másik volt orosz kémmel, Jevgenyij Limarevvel, akik azt állították, hogy Scaramella arra használta a Mitrohin-bizottságban betöltött szerepét, hogy párhuzamosan jobboldali célokkal folytasson hírszerző tevékenységet.

Közben Paolo Guzzanti olasz bizottsági elnök vasárnap azt állította, hogy Litvinyenko közölte vele: volt KGB-s főnöke, Andrej Trofimov figyelmeztette arra, hogy ne utazzon Olaszországba, mert Romano Prodi miniszterelnök orosz ügynök volt. Ezt az információt ugyanakkor poszthumusz interjújában tagadta a meggyilkolt volt orosz kém.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

156 áldozatot exhumáltak Szrebrenica közelében

Befejődött a boszniai Szrebrenica közelében lévő Sznagovón a nemrégiben fellelt tömegsír feltárása.… Tovább olvasom