Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Megzavarták az olimpiai láng meggyújtását

Ünnepélyesen meggyújtották és útjára indították az olimpiai lángot. Tüntetők zavarták meg a rendezvényt, majd vonultak az utcra a ceremónia után.

A láng 137 ezer kilométert utazik, 23 városon és országon át, míg végül Pekingbe ér.
Az ünnepséget két zászlóval rohangáló ember zavarta meg. A CNN élő közvetítésében néhány másodpercig jól látszott az incidens, majd a televízió néhány percig madártávlatból mutatta a helyszínt.
A tüntetők meg akarták kaparintani a mikrofont, majd egy transzparenst próbáltak kifeszíteni, amelyen az állt: "bojkottáljuk azt az országot, amely eltiporja az emberi jogokat." A rendőrség azonnal közbelépett, majd elvezette a tüntetőket.

Újabb tüntetések
Az ókori Olümpiában, nem sokkal azután, hogy föllobbant az olimpiai láng, és néhány tüntető megpróbálta megzavarni a pekingi nyári játékokat előkészítő bizottság elnökének beszédét, 10 tibeti aktivista vonult az utcára, hogy Kína- ellenes tüntetést tartson. A demonstrálók testét vérre emlékeztető vörös festék borította.A városka főutcájának egyik szállodájából jöttek elő a tüntetők, majd Kína-ellenes jelszavakat skandálva lefeküdtek a földre. Néhányukat letartóztatták a rendőrök, a többiek szétszaladtak. Akciójukat annak ellenére sikerült végrehajtaniuk, hogy rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe Olümpiában.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke elítélte az ünnepséget megzavaró demonstrációt Jacques Rogge azt mondta: "mindig szomorú, ha tüntetések vannak, de szerencsére most békés megmozdulásról volt szó.

Börtön, olimpia helyett
Egy volt gyári munkást öt év börtönre ítéltek Kínában, amiért egy olyan petícióhoz gyűjtött aláírásokat, amely szerint "emberi jogokat, nem pedig olimpiát akarunk." Az ívet tízezren írták alá. A hétfői bírósági ítélet az 52 éves férfit felforgató tevékenység elkövetésében találta bűnösnek. A volt munkás ügyvédje azt mondta: ügyfelével hamarosan megvitatja, hogyan fellebbeznek az ítélet ellen.

 

 

 

 

 

 

A tévé felkészült
A kínai állami tévé leállította a közvetítést az olimpiai lánggyújtásról. A CCTV miután két tüntető meg akarta zavarni a pekingi olimpiai bizottság vezetőjének beszédét Olümpiában. A CCTV egébként készülhetett a rendzavarásra, hiszen néhány másodperces késéssel adta a görögországi ünnepséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iraki veszteségmérleg

Pontos adatok nem ismertek, de több százezerre tehető azoknak a civileknek a száma, akik az iraki… Tovább olvasom