Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Megújul a pozsonyi vár?

Öt éven belül teljesen megújulhat a pozsonyi vár az ahhoz tartozó egyéb épületekkel és a várkerttel együtt. A területet kezelő, a vár közelében álló parlament állami forrásból körülbelül kétmilliárd koronát, vagyis nagyjából 18 milliárd forintnak megfelelő összeget fordít a beruházásra.
A kivitelező cégeknek meghirdetett versenypályázat már folyamatban van, a parlament szerint optimális esetben március végén megkezdődhetnek a munkálatok. Magának a várépületnek a felújítása a tervek szerint körülbelül két évet vesz majd igénybe, a várfalakkal körülvett terület rendbehozatala pedig öt évig is eltarthat. A fő feladat a közműhálózat modernizálása és a négy saroktoronnyal ékesített várépület statikájának helyreállítása. A volt lovardában egy hatszáz fő befogadására alkalmas termet alakítanak ki, visszaállítják az egykori barokk kertet, de például 220 autó befogadására alkalmas mélygarázst is építenek.

A beruházó szeretné, ha a helyiek és a Szlovákia fővárosba látogató turisták számára is vonzó szabadidős és kulturális központtá válhatna a Duna fölé magasodó vár, amely Pozsony jelképének számít, például a logójában is szerepel.

A régészeti feltárások tanúsága szerint a várdomb már az újkőkor idején lakott hely volt. Később az avarok, az avar-szláv állam, a Nagymorva Birodalom, majd a formálódó magyar állam egyik regionális központjának számított. A 10. és 11. században Magyarország fontos végvárának számított, a várispán és káptalanság székhelye lett. 1811. május 28-án leégett, és csak a múlt század hatvanas éveiben tették újra használhatóvá. Az azóta eltelt négy évtizedben nem folyt jelentősebb felújítás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionba került ukrán gyerekek

Mik azok az okok és célok, ami miatt a harmadik országokból útnak indulnak a migránsok Nyugat-Európa… Tovább olvasom