Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Megszavazta a megszorításokat a görög parlament

A megszorító intézkedéseket a nemzetközi hitelezők követelik Athéntól a harmadik pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdéséért cserébe.
A görög parlament nagy többséggel megszavazta csütörtök hajnalban azokat a megszorító intézkedéseket, amelyeket a nemzetközi hitelezők követelnek Athéntól a harmadik pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdéséért cserébe.

A gyorsított eljárásban tárgyalt törvénytervezetről a képviselők név szerint szavaztak, és 229 honatya szavazott igennel, hat tartózkodott, 64 pedig nemmel voksolt. Utóbbiak között volt Jánisz Varufakisz volt pénzügyminiszter, aki a múlt hét elején mondott le posztjáról, Panajótisz Lafazanisz energiaügyi miniszter, valamint Zoi Konsztantopúlu parlamenti elnök, a kormányzó Sziriza párt egyik kiemelkedő tagja. A Sziriza 32 képviselője szavazott nemmel, és a hat tartózkodó is a párton belüli volt. Sok ellenzéki képviselő viszont igennel voksolt, és Alekszisz Ciprasz miniszterelnök támaszkodhatott a Sziriza koalíciós partnerére, a jobboldali Független Görögökre (ANEL). A szavazatok összeszámlálása után heves vita alakult ki a teremben a Sziriza különbözőképpen szavazó két tábora között.

A parlamenti vita és a szavazás estéjére mintegy 12 ezer fős tömeg gyűlt össze a törvényhozás épülete előtti a Szintagma téren. Több tüntető és a rendőrség között összecsapások törtek ki, és egyes demonstrálók randalíroztak, de a csetepaté egy óra alatt elcsendesült. A rendőrség közölte, hogy legalább 50 embert őrizetbe vettek.

Az athéni kormány hétfőn állapodott meg az európai hitelezőkkel a Görögországnak nyújtandó harmadik pénzügyi mentőcsomag feltételeiről. A megállapodást elvileg több eurózónabeli ország parlamentjének ratifikálnia kell, Franciaországban ez már megtörtént, és hátra van még a berlini és a helsinki ratifikáció. Németország és Finnország az Athénnal szembeni legszigorúbbak között van az euróövezetben.

A megszorításokról szóló parlamenti szavazás eredménye következményeként Görögország elkezdheti a tárgyalásokat a mentőcsomag részleteiről. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök kormányának jövője azonban bizonytalan a szavazáson is megmutatkozó törés miatt. A megszavazott megszorítások hatalmas adóemelésből és kiadáscsökkentésből, nyugdíjreformból állnak. Lafazanisz energiaügyi miniszter közölte, hogy kész lemondani, ha a miniszterelnök erre kéri.

Az eurózóna tagországainak csütörtökön jóvá kell hagynia egy rendkívüli pénzügyi segélyt is Görögország számára, hogy az ország működőképes maradjon.

Az euróövezet 19 pénzügyminiszterét tömörítő Eurogroup elnökének, Jeroen Dijjselbloem holland miniszternek a szóvivője szerda este bejelentette Twitter-profilján, hogy a pénzügyminiszterek csütörtökön 10 órakor telefonon konferenciát tartanak.

Megállapodtak a 7 milliárdról


10.00 - Az euróövezeti pénzügyminiszterek csütörtökön tartott telekonferenciáján elvi megállapodás jött létre arról, hogy 7 milliárd euró áthidaló kölcsönt nyújtanak Görögországnak három hónapos lejáratra az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmusból (EFSM) - állította egy név nélkül nyilatkozó EU-forrás.

Az elvi megállapodás azután született, hogy a görög parlament csütörtök hajnalban elfogadta azokat a reformokról szóló törvényjavaslatokat, amelyeket a nemzetközi hitelezők követeltek Athéntól az újabb pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdéséért cserébe.

Az áthidaló kölcsönre azért van szükség, mert a súlyos pénzhiánnyal küzdő Görögország a Nemzetközi Valutaalappal szemben már fizetési késedelembe esett, jövő hétfőn pedig az Európai Központi Banknak (EKB) is 3,5 milliárd eurót kellene törlesztenie, az újabb mentőcsomagról viszont csak most kezdődnek majd a konkrét tárgyalások.

Eközben Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszter az ORF osztrák rádióadónak azt mondta, hogy várakozása szerint péntek délutánra születik meg a végleges döntés a 7 milliárd euróról.

Azt is elmondta, hogy tudomása szerint az Európai Központi Bank (EKB) nem növeli a vészhelyzeti likviditási támogatás (ELA) keretét a görög bankoknak. A miniszter "EKB-forrásokra" hivatkozott. Ugyanerről számolt be a Bloomberg hírügynökség "jól értesült források" alapján.

Az EKB kormányzótanácsa utoljára június 26-án emelte a keretösszeget, azóta nem változtatott a 88,6 milliárd euróban megállapított plafonon. Hírek szerint a görög jegybank 1,5 milliárd eurós növelést kért az EKB-tól.

A vezető nyugat-európai tőzsdemutatók a pozitív nyitás óta tovább erősödtek. London 0,25 százalék erősödéssel kezdte a napot, 13 órakor 0,36 százalék pluszban állt az index. A berlini tőzsdemutató a kezdeti 0,72 százalékról 1,55 százalékra, a párizsi 0,44 százalékról 1,43 százalékra erősödött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy erőkkel körözik a szökött mexikói drogvezért

A rendvédelmi szervek közel tízezer tagja keresi a szökött drogbárót, Joaquín Guzmánt hétvégi… Tovább olvasom