Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Megostromolta a rendőrség egy jamaicai drogbáró főhadiszállását - 31 halott

Több mint ezer rendőr és katona megostromolta Nyugat-Kingstonban egy drogbáró fegyveres gengszterek által védett főhadiszállását, és az összecsapások két napja alatt - keddig - hivatalos források szerint legkevesebb 31 ember életét vesztette.

A rendőrség szerint a halálos áldozatok közül 28 polgári személy. 211 embert őrizetbe vettek. A jamaicai főváros Tivoli Gardens nevű nyomornegyedéből még kedden is szórványos lövöldözés hallatszott.

A hatóságok Christopher "Dudus" Coke-ot próbálják meg kézre keríteni, akinek a kiadatását az Egyesült Államok kérte, mert New Yorkban kábítószer- és fegyverkereskedelem miatt vádat emeltek ellene.

Kingston több negyedében vasárnap rendkívüli állapotot vezettek be, miután a drogbáró emberei több rendőrőrsöt is tűz alá vettek, mert tudomásukra jutott, hogy a kormányfő beleegyezett a kiadatásba. A támadók autókat raboltak el és lakásokat fosztottak ki.

Bruce Golding miniszterelnök, aki Nyugat-Kingston parlamenti képviselője, kilenc hónapon át megtagadta a magas kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Coke kiadatását. A támadások nyomán "erőteljes és határozott" lépéseket helyezett kilátásba a rend helyreállításának érdekében. Katonai helikopterek bombákat dobtak le a drogbáró feltételezett tartózkodási helyén, Tivoli Gardensben.

Kingstoni jelentések szerint fegyveresek barikádokat emeltek, a magasabb épületekről pedig orvlövészek vették tűz alá a golyóálló mellényt és rohamsisakot viselő kormánycsapatokat. Noha Dwight Nelson biztonsági miniszter szerint "a rendőrség ura a helyzetnek", a lövöldözés kedden a Tivoli Gardensszel határos más szegénynegyedekre is kiterjedt.
Gengszterek egy csoportja kedden is megtámadott egy rendőrőrsöt Kingston egyik központi kórházának közelében, ahová az összecsapások mintegy 20 halottját szállították. A biztonsági őrök a betegek és a személyzet védelmében eltorlaszolták a bejáratokat.

Coke a "helyőrség" néven emlegetett, politikai színezetű gettóbandák egyikének vezetője. A jamaicai politikai pártok a hetvenes években fegyveres csoportokat hoztak létre, a többi között a szavazatok kizsarolása érdekében. Ezek azóta a kábítószer-kereskedelemre szakosodtak, de megőrizték politikai kötödésüket. Coke bandája a kormányzó Munkáspárt iránt lojális.

A karibi szigetország a térség legnagyobb marihuánatermesztője, a fegyvercsempészek valóságos paradicsoma. Jamaica a világ élvonalában jár a gyilkossági ráta tekintetében: tavaly 2,8 millió lakosra mintegy 1660 emberölés esett.

A Jamaica délnyugati partvidékén kirobbant tűzharc távol esik a turisták által kedvelt északi nyaralóövezettől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönben a magyar pornósztár

Harmadik napja van előzetes letartóztatásban (Kocsis) Brigitta Bulgari pornósztár, akit az olasz … Tovább olvasom