Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Medvék tizedelik a háziállat-állományt Gyergyószéken

Élelmet kereső medvék garázdálkodnak a székelyföldi településeken. Korábban a medvék nappal nem merészkedtek le a hegyekből a településekre - írja a Krónika című kolozsvári napilap internetes oldalán.

A vadállatok egyelőre nem veszélyeztették az emberek testi épségét, Gyergyószentmiklós környékén, Gyergyószéken azonban napi rendszerességgel tizedelik a háziállat-állományt. A helyi vadőr szerint egyetlen, emberi közelséghez szokott medvéről lehet szó. Szerinte az egyetlen megoldás az lenne az áldatlan helyzetre, ha az illetékes hatóság mielőbb megadná az engedélyt a kilövésre. Romániában kockázatos engedély nélkül kilőni a garázdálkodó medvét, mert "az önkényes vadászatért" 40 ezer euró bírságot róhatnak ki a hatóságok.

Kovászna megyében legalább 15 medvét kellene sürgősen kilőni. A vadak folyamatosan bejárnak a településekre, kukáznak, háziállatokat csonkítanak meg, méhkaptárokat dúlnak fel, rettegésben tartják az embereket.

László Béla, a Kovászna megyei Halász-vadász Egyesület elnöke a Krónikának elmondta, hogy 34 kilövési engedélyt kértek, de még nem kaptak választ Bukarestből az illetékesektől, akik a múlt héten sürgősségi eljárással engedélyezték a Bálványosra bejáró medve kilövését. A fiatal anyamedve megkeserítette a Bálványosfürdőn hétvégi házzal rendelkezők életét: összesen 23 udvart látogatott meg, betört a konyhákba, felfeszítette a hűtők ajtóját, megdézsmálta a kamrákat.
Daragus Attila, az üdülőhelyet is magában foglaló Torja község polgármestere a lapnak elmondta, hogy ötévente akad egy-egy anyamedve a környéken, amely betör a településre, akár a házakba is, hogy élelmet szerezzen bocsának.

A polgármester szerint a medvéket elsősorban a kukákban levő ételmaradékok vonzzák, ezért pályázati pénzekből próbálnak olyan kukákat vásárolni, amelyek zártak, így a medvék nem tudnak hozzáférni a hulladékhoz. Az elöljáró visszautasítja a környéken elterjedt híreszteléseket, melyek szerint a brassói kukázó medvéket szállították volna a környékbeli erdőkbe.

A Kovászna megyei környezetvédelmi hivatal tavaly készített leltárt a megyében élő medvékről és a medvebarlangokról. Becslések szerint a helyi erdőkben mintegy 600 medve él. A megyében a legnagyobb létszámú medveállomány az Erdővidéken él, Magyarhermány környékén és a Vargyasi-szorosban. A háromszéki erdőkben legalább 200–300 példány kell az életképes populáció fenntartásához. Romániában összesen hatezer medvét tartanak nyilván. Ez a legnagyobb medvepopuláció az Európai Unióban.

Olvasóink írták

 • 8. viperetta335 2010. július 30. 09:11
  „Lehet,hogy kicsit konzultálni kellene az amerikai nemzeti parkok felügyelőivel.Bár gondolom,az a medve,amelyik teljesen rászokik a hűtőre,már csak úgy menthető,ha elkábítva nagy távolságra elviszik.Ehhez meg Romániában se pénz,se feltétel.Se ész.”
 • 7. dzsi 2010. július 29. 13:41
  „moose

  Azért itt nem medve írtásról van szó.Nem tudom hol laksz,de mondok egy példát:Gondolj bele ha a Soproni erdőbe betévedne csak 20-30 medve,te ott laknál az erdő alján és néha betévedne 1-2 a kertedbe...ahoz mit szólnál...Azzal meg ne gyere hogy miért költöztek az erdőbe,mert nem az erdőben történnek ezek a medve járások hanem az erdő alján...Nem tudom jártál-e Gyergyó környékén,de az egész egy medencében van körbe hegyekkel...sorolom Bucsin tető,Nyír,4-es+gyilkos tó,Visszafolyó környéke,utána meg tekerőpatak..megjegyzem egy két panzion kívűl lakóházat nem találsz ott az erdőben,ott is csak az üdülőterületeken.
  Talán érthető..”
 • 6. Mankapunka 2010. július 29. 12:46
  „SC

  Csak az assziny meg ne tudja,mit írtál.”
 • 5. SC 2010. július 29. 12:13
  „Székely "közmondás":
  Az asszony nem ember,a sör nem alkohol,a medve nem játék.:-)”
 • 4. moose 2010. július 29. 12:11
  „Pusztítani, megsemmisíteni. Ebben profik vagyunk.Siralmas. Ők csak az életbenmaradásért küzdenek. Lejönnek a hegyről, ?Nem véletlenül az ember telepszik be a vadonba és kisajátít amit csak lehet? Annakidején a farkasokat majdnem sikerült végleg eltüntetni a földről . Most a medvéken a sor? Beteg civilizáció”
 • 3. f.r.22 2010. július 29. 11:59
  „lehet oktatni őket táncolni:-)”
 • 2. Túrabakancs 2010. július 29. 11:40
  „Ikább etessék őket. Bonyolult ugye?”
 • 1. Mankapunka 2010. július 29. 11:39
  „Medvék is hallgatnak,mint a bárányok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant Alaszkában egy katonai szállítógép

Lezuhant Alaszkában egy amerikai katonai szállítógép az anchorage-i Elmendorf légitámaszpontnál -… Tovább olvasom