Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Matisse a Vatikánban

Rendkívüli kiállítás megnyitására készülnek a Vatikáni Múzeumban: XX. századi, ráadásul laikus művész, Henri Matisse alkotásait mutatják be a pápai termekben.

"A Vatikáni Múzeum nem csak Michelangelóból és Raffaellóból áll, nem csak Sixtus-kápolnát és groteszk stanzákat lehet nálunk csodálni, Henri Matisse-nak dedikált termet nyitunk" - jelentette be nem rejtett büszkeséggel a világ egyik leglátogatottabb - évente 4 millió olasz és külföldi által végignézett - múzeumának kortárs művészeti igazgatója, Micol Forti. Az év végén állandó kiállítás nyílik a Vatikáni Múzeumban Matisse (1869-1954) egyedülálló egyházi műveiből; ő díszítette a franciaországi Vence domenikánus kolostorának Rózsafüzér-kápolnáját. Az idős művész 1947-ben fogadta el a szerzetesrend nővéreinek megbízását.

Megrajzolta a kápolna hatalmas üvegablakait, megfestette falait, megtervezte az oltár feletti feszületet, még a mai napig használt színes miseruhák is Matisse keze munkáját viselik magukon. A kápolnát 1951-ben szentelték fel, három évvel Matisse halála előtt. Vence-ben a fauvizmus mestere meztelen táncosok helyett inkább Szűz Máriát festett gyermek Jézussal és a Via Crucis keresztútját. A kolostorban látható alkotások vázlatait, rajzokat, terveket Matisse fia, Pierre adományozta a Vatikánnak 1980-ban. A vence-i rendfőnökasszony a kolostor birtokában levő Matisse-skicceket küldte el Rómába azokkal a levelekkel, melyeket Matisse a kolostort vezető Ágnes nővérrel váltott.

Az egyik levélben a művész megköszönte azt a sajtot és mézet, melyet az apácáktól kapott. A XX. század egyik legnagyobb és az olasz művészettörténész, Carlo Giulio Argan megítélése szerint leglaikusabb festője előtt nyitotta meg kapuit a Vatikáni Múzeum. "Ez tartjuk az első lépésnek a múzeum modernizálása felé" - hangsúlyozta Forti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földcsuszamlások Kínában - Több tucat halott

Felhőszakadás okozta hatalmas földcsuszamlások okozták legkevesebb 65 ember halálát vasárnapra… Tovább olvasom