Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Második EU létrehozását javasolja az ausztrál kormányfő

Az Európai Unióhoz hasonló csoport felállítását szorgalmazza az ázsiai és csendes-óceáni térségben a régió biztonságának és gazdasági jólétének erősítésére az ausztrál miniszterelnök.
Kevin Rudd szerint a csoport - amely Kínával, Indiával, Japánnal és az Egyesült Államokkal együtt egy "gazdasági erőmű" lenne - akár 2020-ban megalakulhatna."A legfontosabb, hogy fokozzuk a biztonságot és a regionális együttműködést, amely most még elég töredezett" - mondta Rudd egy rádióinterjúban, miután gondolatairól egy szerda esti rendezvényen beszámolt.

"Gondoljunk csak arra, hogy hány megoldatlan területi konfliktus van a térségben - Tajvan, a Koreai-félsziget, Kasmír -, amelyek ráadásul egy sor, nukleáris fegyverrel rendelkező országot érintenek" - vélekedett a kormányfő, aki szerint vagy elfogadják ezt az állapotot, vagy találnak egy jobb módot a helyzet kezelésére. Rudd szerint a már létező térségbeli szervezetek, mint az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) nem elég hatékonyak, ezért van szükség egy olyan csoportra, amely gazdasági, politikai és biztonsági kérdésekkel is foglalkozik.

Mint mondta, 2020-ra Ázsia adja majd a világ GDP-jének 45 százalékát, a világkereskedelem harmadát és a világ katonai kiadásainak egynegyedét. Eközben pedig a térség népességnövekedése - amelynek során 2050-re India várhatóan átveszi a világ legnépesebb állama címét Kínától - és a jobb életkörülmények iránti igény miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik majd a kormányokra. "A legnagyobb kihívások között az élelem, a víz és az energiaszükséglet kielégítésének kérdései állnak majd, és az egyes országok külön-külön nem tudják majd ezt megoldani" - mondta a miniszterelnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Először látogat arab tisztviselő Irakba 2003 óta

Bagdadba érkezett csütörtökön az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere. Tovább olvasom