Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Magyar katonákat támadott meg egy öngyilkos merénylő

Öngyilkos merénylő támadta meg a magyar katonai konvojt hétfő reggel az afganisztáni Puli-Humriban - közölte Benkő Tibor altábornagy, vezérkari főnök Budapesten.

A vezérkari főnök a reggeli támadásról elmondta, hogy a konvoj a magyar bázistól mintegy 5 kilométerre haladt, amikor melléjük ért egy Toyota Corolla típusú autó, amelyben az öngyilkos merénylő ült. A férfi az öt járműből álló konvoj harmadik autójánál hozta működésbe a robbanószerkezetet - tette hozzá.

Benkő Tibor közlése szerint a katonák a férfi arckifejezése alapján érzékelték, hogy készül valamire, így megpróbálták kikerülni az autót.

A robbanás erejét jól mutatja, hogy a merénylő autójából nem maradt semmi; az amerikai gyártmányú HMMWV (Hummer) harci jármű viszont saját erőből jutott vissza a bázisra - mondta Benkő Tibor, hozzátéve, hogy a merényletben sem katona, sem civil nem sérült meg.

Az altábornagy elmondta azt is, hogy a konvoj egy rutinfeladatban - úgynevezett jelenlétfenntartó őrjáratban - vett részt, amikor a támadás érte. A "menethossz" 15 kilométer lett volna, de a merénylet miatt csak az első harmadot tudták teljesíteni.

Ezt a feladatot a tartományi újjáépítési csoport (PRT) katonái naponta elvégzik - fűzte hozzá.

A vezérkari főnök szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a támadás célpontjai direkt a magyar katonák lettek volna, hiszen a merénylet a város északi kijáratánál történt, ahol egy rendőrségi áteresztő pont is található.

Benkő Tibor kérdésre válaszolva elmondta: egyelőre nem lehet megállapítani, mennyi robbanószert használhatott a merénylő a támadáshoz, de arra lehet következtetni, hogy több tíz kilogrammnyiról lehetett szó.

A Magyar Honvédség 2006 októberében vette át egy PRT vezetését az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A mintegy 240 fős alakulat Puli-Humri központjában állomásozik. A PRT katonai (békefenntartás, járőrözés, őrzés-védelem, konvojkísérés) és polgári feladatokat egyaránt ellát. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is.

A honvédség eddig négy katonát veszített az afganisztáni műveletekben. Az első áldozat, Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester 2008. június 10-én vesztette életét egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben. Néhány héttel később, 2008. július 12-én ugyancsak tűzszerész feladatai végrehajtása közben, egy robbanás következtében, vesztette életét Nemes Krisztián a Kunduz városba vezető úton.

A harmadik áldozat, Pappné Ábrahám Judit törzsőrmester idén augusztus 23-án halt meg, amikor támadás érte a magyar konvojt, amely éppen Puli-Humriból, a magyar bázisról Mazari Sarifba tartott, ahonnan a katonák már hazatértek volna Magyarországra, mert lejárt a mandátumuk.

Kolozsvári György zászlós, a negyedik áldozat szintén akkor sérült meg életveszélyesen. A katona már Budapesten, hazaszállítását követően, szeptember 7-én vesztette életét.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. meir 2010. október 30. 05:17
  „13-as/Elemer!
  tudjuk-tudjuk!!........Majd Obama!!
  az az Obama aki varhatoan az idoszaki-(fel idos mandatum-i)- USA valasztasokat is el fogja vesziteni!!”
 • 20. janika 2010. október 29. 19:37
  „Na ja,kedves "Szabra" azt a magyarok nem élik meg hajasan. Kopaszan meg bajosan.”
 • 19. Szabra 2010. október 29. 14:36
  „Az USA és a szövetségesei ( magyarok is ) csak a demokráciát akarják meghonosítani Afganisztánban, Irakban, majd Iránban, az ásványi kincseik nem is érdeklik Őket, valószínű. hogy emiatt a gigászi kiadások nem is számítanak igazán. Majd a végső elszámolásnál a magyarok is kapnak olaj és gázmezőket kitermelésre ....”
 • 18. janika 2010. október 29. 09:13
  „Lehet, hogy igazad van "elemér" hisz Amerikában már mesterfokon végzik az emberi élet kioltását, akkor a gyakorlat benne. Lehet, hogy humánusabb a gyilkoló technikaik mint az általad képzelteknek.”
 • 17. elemér 2010. október 29. 08:16
  „Nocsak, addig örülj mig ez igy van, mert ez még mindig jobb mint a ruszkik vagy a rizsások.”
 • 16. elemér 2010. október 27. 18:48
  „14. h.sz. janika

  Nem a talibok pártolják és pártolták Bin Laden és terror szervezetét. Ezt kérték hogy adják ki. Nem adták ki és utána loett a támadás. Janika te roppant sötét vagy, még magyar szinten is.”
 • 15. meir 2010. október 27. 15:52
  „11-es!!
  <moderálva>
  tobb mint 300 zsido aldozat volt ott!!
  persze ertem en az Anti-zsido propagandaert jol fizetnek "itt-ott"!!”
 • 14. janika 2010. október 27. 12:44
  „Tehát, "elemér" kik terrorizálják és kiket? A tálibok mennek az afgán helykecske hátán a levegőből terrorizálni Amerikát?”
 • 13. elemér 2010. október 27. 03:40
  „Katonai gyözelem ott lehetetlen, még ha megdupláznák a katonai jelenlétet sem. Afganisztánt tönkretették a háboruskodásokkal és magára hagyták. Idöben és pénzben kerül hogy talpra állitsák. Nemlehet a terroristáknak otthona. Ez a legfontosab amit elakarnak érni. Mikor ezt Pakisztánban és Afganisztánban megértik, akkor mindenki hazamehet. Ha ezt nem értik, akkor még maradnak de kevesebben és folytatják a háborut levegöböl.”
 • 12. szabo1936 2010. október 26. 22:36
  „Afganistanbol minden kulfoldi katonat haza kelene kuldeni ebol a confliktusbol csak az afgan hadurak jarnak jol es senki mas ok akik kapjak a nagy penzeket.Ez nem mas mint ehy polgar haboru amit kulfoldi katonai baavatkozasal nem lehet megoldai,az egesz afgan tortenelemben ezek mindig harcoltak egymas elen.Afganistan nem egy homogeneous orszag tob torzsekbol all akik meg beszelni sem tudnak egymasal:Pashtuns,Tajiks,Hazara,Uzbeks,Chokor Animaks,Turkmen,akar,hogy is vegzodik ez a conflictus az ugynevezet afganok mint a multban ugy a jovoben is harcolni fognak egymasal.Es vajon igazan hos az aki folrobantja magat azert mert egy mullah megigerte neki,hogy ha azt megteszi akor a menyorszagban 12 szuz lany fog ra varni.Az inkab egy analfabeta hulye es nem hos.A hos az olyan mint Zrinyi Miklos volt kirohanaskor.Azok a hosok akik a fegyverel a kezukben halnak meg es nem ongyilkosagal.”
 • 11. janika 2010. október 26. 22:12
  „Ja a zsidókat meg megkímélték a mikor köztudott, hogy a kereskedelmi központban az ott "´ügyködő" zsidó volt és egy sem halt bele a támadásba.”
 • 10. elemér 2010. október 26. 20:11
  „Bin Laden terror szevezete Al-Qaida támadta meg az USA-t és szövetségeseit. Idejöttek kémkedni infot gyüjteni. Te is nekik dolgozol, és kétlem hogy ide te visszajöhetsz. Reptérröl fognak hazaküldeni. Akkor még szerecsés leszel.”
 • 9. vonLichthofen 2010. október 26. 15:21
  „elemer,
  ki támadta meg az USAt?
  Hol, mikor és mivel.
  Remélem nem a szokásos süket magyarázatoddal jössz.”
 • 8. Tama 2010. október 26. 09:49
  „elemér: ha Te mondod! hm”
 • 7. elemér 2010. október 26. 00:05
  „Mi keresni való van ott ? Ilyesmit illene tudni. Megtámadták az USA-t és szövetségeseit. Kilettek pucolva és most Pakisztánbol kapják a kiképzést. átjárnak a határon, de onnan is kilesznek pucolva. Ez uj stratégia, aztán végeztünk. Idáig ez azért nem ment, mert Pakisztán nem koperált és az Afgan kormány se megbizható partner. Mindenesetre be lessz fejezve. Nem kell ott nagy hadsereg. Megfigyelés és kapják a rakétákat. Ez lessz a stratégia a többiekre is ha terroristákat támogatnak és hazudoznak. Mi volt a helyzet a délszláv háboruval. Mo. nem koperált. Nem kellet volna ott bombázni ha átengedik a NATO csapatokat. Megbizható partnetrekre van szükség.”
 • 6. Lone_wolf.. 2010. október 25. 23:27
  „Minden tiszteletem a kintlévőké!Remélem jó sok tálibot megölnek.”
 • 5. Madarász 2010. október 25. 22:56
  „Ha nem lennének ott, nem támadnák meg őket. Semmi keresnivalójuk nem volt abban az országban, jó lenne, ha észbe kapnának és hazavezényelnék a katonákat!”
 • 4. hehe08 2010. október 25. 22:39
  „érdekes, hogy az ország nagy részének ez a véleménye a külföldi szerepvállalásunkról.......
  csak a nagyhalak ezt valamiért nem hallják meg.......”
 • 3. csabrab 2010. október 25. 21:10
  „Mi is betolakodók vagyunk <moderálva>”
 • 2. Auriana 2010. október 25. 19:55
  „Sajnálom a merénylőt. Szegény a legelkeseredettebb módon próbálja megvédeni hazáját a betolakodóktól - szó szerint az élete árán is. Mégsem sikerült a küldetését segítenie, nyugtalan szelleme örökké bolyongani fog :( :( :(”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz ütött ki egy mianmari olajkútnál, halottak, sérültek

Tűz ütött ki egy kis olajkútnál Mianmar középső részén, 14 ember meghalt, további 58 megsérült -… Tovább olvasom