Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Maffiamódszerekkel tevékenykedtek az osztrák állatvédők

Bűnszövetkezetben való részvétel vádjával állítottak bíróság elé állatvédőket kedden Ausztriában.
A 13 aktivistát az úgynevezett maffiaellenes törvény alapján vonják felelősségre a bécsújhelyi tartományi bíróságon. A vádiratban szerepel még szabotázsakció, károkozás, hatósági intézkedésnek való ellenszegülés, de állatkínzás is. Az ügyész szerint az állatvédők összesen 1,3 millió euró kárt okoztak.

Sokan tiltakoznak az ellen, hogy a radikális eszközökhöz folyamodó állatvédőket a szervezett bűnözésről szóló paragrafus alapján állították bíróság elé. Az első napon a tárgyalóterem megtelt érdeklődőkkel, és a bíróság épülete előtt mintegy hetvenen tüntettek a per ellen. Előzőleg mintegy 220 közéleti személyiség, illetve magánember úgy fejezte ki a perrel kapcsolatos ellenzését, hogy feljelentést tettek saját maguk ellen a szóban forgó vádpontok alapján. Két parlamenti párt, a Zöldek és a jobboldali, populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is követelte a törvény módosítását, mert túlzásnak és a civil szervezetek létezésére veszélyesnek tartják ilyen esetekben a jogszabály alkalmazását.

A pert több éves nyomozás előzte meg, hat vádlottat 2008-ban száz napon át vizsgálati fogságban tartottak. Az ügyészség indoklása szerint az akciókban részt vevők a radikális, az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodánál (FBI) terroristaként számon tartott brit állatvédő szervezettel, az Állatokat Felszabadító Fórummal (ALF) tartottak fenn kapcsolatot. Az elsőrendű vádlott az osztrák Egyesület az Állatgyárak Ellen (Verein gegen Tierfabriken (VGT) vezetője, Martin Balluch.

A vádirat szerint az emberi és állati jogokat gyakorlatilag azonosnak tekintő osztrák aktivisták megpróbáltak felgyújtani egy pehelypaplan-gyárat és több alkalommal, például 1997-ben és 2006-ban folytattak kampányt ruházati és szőrmeüzletek ellen például úgy, hogy maró hatású anyaggal, vajsavval öntötték le az árut és fenyegető levelet írtak a vállalatoknak. Állatkínzással azért vádolják őket, mert több sertés elpusztult, amikor megpróbálták kiszabadítani egy istállóból.

Olvasóink írták

  • 2. Goldmund 2010. március 03. 21:49
    „"Állatkínzással azért vádolják őket, mert több sertés elpusztult, amikor megpróbálták kiszabadítani egy istállóból."

    Atyaisten, ezekre nemhogy a kutyámat, de (ha lenne) a disznóimat se merném bízni. Maximum svábbogarak közelébe engedném őket, azokért nem kár.

    Ööööööö, nincs valami közük esetleg a Négy Mancshoz?”
  • 1. info2009* 2010. március 03. 21:48
    „Vegre! Libajnai miert nem tud ilyen intezkedeseket hozni, hogy megvedje a magyar termeloket? Ja, majdnem elfelejtettem, o magyar.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét növekszik a késve törlesztő lakáshitelesek aránya Amerikában

A tavaly év végi stabilizálódást követően 2010 elején ismét növekedésnek indult a késedelmesen… Tovább olvasom