Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Lövöldözés egy bécsi templomban - Meghalt egy szikh guru

Ausztria - Meghalt hétfőn Bécsben az a szikh vallású indiai guru, akivasárnap sebesült meg egy bécsi szikh templomban kitört összecsapásban - közölte az osztrák rendőrség. Zavargások Indiában.

Zavargások Indiában

Legkevesebb két halálos áldozata volt azoknak a zavargásoknak, amelyek az indiai Pandzsáb államban törtek ki hétfőn a bécs szikh templom elleni hét végi támadás után.

Az egyik áldozat Dzsálandharban, egy szikh szekta központjában, a másik a várostól 30 kilométerre fekvő Lambra faluban vesztette életét, egyaránt a rendőrökkel való összecsapásokban. A feldühödött tömeg felgyújtott egy vonatot, több gépkocsit és üzletet.

A pandzsábi hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el az állam több körzetében a zavargások megfékezésére, de a tüntetők rendőrőrsöket is megtámadtak.

Indiában is összecsaptak
Indiában is összecsaptak

Manmohan Singh miniszterelnök, India első szikh kormányfője nyugalomra szólított fel. "Bármilyen provokáció történt is, fontos, hogy megőrizzük a harmóniát és békét az emberek között. A szikh hit toleranciát és békét tanít" - hangsúlyozta felhívásában.

Egy szikh guru meghalt és tizenöten megsebesültek vasárnap Bécsben, miután fegyveresek támadtak rájuk a szentélyben.

Lövöldözés egy bécsi templomban - Meghalt egy szikh guru

Vasárnap kora délután hat, pisztollyal és késekkel felfegyverkezett férfi támadt a templomban összegyűlt hívekre, két Indiából érkezett guru látogatása ellen tiltakozva. A verekedésben nagyjából harmincan sebesültek meg. A bécsi eset hírére összecsapások történtek Indiában.

Az 56 éves szikh gurun életmentő műtétet végrehajtó sebész először azt mondta, hogy elégedett a beteg állapotával, de a guru később elvesztette eszméletét, és röviddel éjfél után meghalt - közölte az osztrák rendőrség szóvivője.

A másik megsebesített guru stabil állapotban van. A bécsi szikh templomban vasárnap kora délután, nagyjából fél kettőkor tört ki összecsapás a nagyjából kétszáz hívő, és hat, az indiai guruk látogatása ellen tiltakozó férfi között. A támadók késekkel, és egy pisztollyal voltak felfegyverkezve, és ima közbe támadtak a gurura. A híveknek azonban sikerült felülkerekedniük a támadókon, akik közül két, fejlövést szenvedett férfi kritikus, két másik pedig súlyos állapotban van.

A maradék kettő, kisebb sebesülést elszenvedett támadót letartóztatták. Összesen 11 súlyos sérültje van az esetnek. Közben a főleg szikhek lakta indiai Dzsalandhar városban kijárási tilalmat kellett bevezetni, és a rendőrség a hadsereg segítségét kérte, miután a bécsi összecsapás hírére törni-zúzni kezdtek a megtámadott guru hívei. A Pundzsab államban található városban buszokat és autókat gyújtottak fel, utakat és vasúti síneket torlaszoltak el a demonstrálók, és egyes helyeken a rendőrséggel is összecsaptak.

A hatóságok blokkolták az államban a hírtelevíziók adását, hogy így akadályozzák meg az erőszak elterjedését a területen - írta a Hindustan Times című india újság internetes oldalán. A bécsi eset hátterében egy régóta húzódó vallási vita áll - mondta el egy férfi, aki a templomban volt a támadás idején. Az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozó férfi elmondása szerint a 2005 decemberében megnyitott templom követői az elmúlt években többször összecsaptak más szikh templomok tagjaival, akik ellenezték a guru érkezését. A helyi rendőrséget értesítették a vallási vezető érkezését övező feszültségről.


Vasárnap: A rendőrség 11 sérültről beszélt

Több ember megsebesült vasárnap egy bécsi szikh templomban, miután összecsapás tört ki a szikh közösség két rivális csoportja között - közölték az osztrák hatóságok. Fotók a helyszínről.


Rendőrségi források szerint tizenegyen sérültek meg Bécsben vasárnap egy indiai vallási közösség templomában lezajlott lövöldözésben, illetve az azt követő dulakodásban - közölte az osztrák rendőrség.

A röviddel az eset után kiadott, első rendőrségi tájékoztatásban még az állt, hogy akár harmincan is megsérülhettek, később kilencre, majd tizenegyre módosították a sérültek számát. A lövöldözés az osztrák főváros nyugati részében, Rudolfsheim városrészben álló szikh imahelyen történt, ahol mintegy kétszáz hívő gyűlt össze egy vallási ünnepre. Az egyik, a gyülekezethez tartozó szemtanú szerint különböző szikh imaházak közötti feszültség áll az erőszakos incidens hátterében.

Szikh csoportok csaptak össze egy bécsi templomban - harminc sebesült

A templomba egy késekkel és pisztollyal felfegyverkezett csoport hatolt be, akik egy Indiából érkezett vallási vezető - guru - jelenléte ellen tiltakoztak.

Hatan nem értettek egyet az indiai guru beszédével. Egyikük egy pisztolyt, a többiek pedig késeket rántottak - mondta el az osztrák rendőrség szóvivője. Michael Takacs közlése szerint a templomban összegyűlt kétszáz ember felülkerekedett a hat támadón, akik mind súlyosan megsérültek.

A szóvivő elmondása szerint összesen harminc sebesült van. Közülük kilencen súlyos, egy ember pedig életveszélyes állapotban van. A helyszínről három mentőhelikopter szállította el a sebesülteket, akiket több kórházban kellett elhelyezni. Az eset hátterében egy régóta húzódó vallási vita áll - mondta el egy férfi, aki a templomban volt a támadás idején. Az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozó férfi elmondása szerint a 2005 decemberében megnyitott templom követői az elmúlt években többször összecsaptak más szikh templomok tagjaival, akik ellenezték a guru érkezését. A helyi rendőrséget értesítették a vallási vezető érkezését övező feszültségről.Korábban

Az első jelentések szerint nagyjából fél kettőkor hatolt be egy csoport a szikh templomba, és tüzet nyitottak az ott összegyűlt emberekre. A mentők elmondása szerint a sebesülteket három helikopter szállította kórházakba. Egy rendőrségi szóvivő az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy "az ügyben érintett összes embert" letartóztatták.

Fotók forrása: daylife.com

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Ing.Böck 2009. május 30. 08:51
  „A képen látható puska -pumpgan mindenféleképpen téves, mert egy revolverböl adtak le 4 lövést és különben a nemzeti viseletükhöz tartozó törökkel szabdalták egymást, de az ilyen félrevezetö tájékoztatást megszoktuk már a "kisalföld" tollából.”
 • 23. LiamDevlin 2009. május 26. 18:07
  „<moderálva>”
 • 22. elemér 2009. május 26. 17:30
  „Indiai hadsereg 80% Szikh, és ezt neked nem törölték. Ne szaporitsd a szót........”
 • 21. LiamDevlin 2009. május 26. 14:48
  „Á csak egy kis félreértés:):)
  tegnap már amerikai katona volt:):) - ez a kis szánalmas véglény:):)
  (mintha az valami nagy dolog lenne..)”
 • 20. dr73 2009. május 26. 14:20
  „Nocsak!Meggyűlt a baja másoknak is a "mindentudó és mindenható" elemérrel.....”
 • 19. LiamDevlin 2009. május 26. 13:01
  „<moderálva off>”
 • 18. Sagittarius 2009. május 25. 22:05
  „...de az már igen, ha valaki a neten található infókból sem tudja kiolvasni a frankót, sőt éppen az ellenkezőjét szűri ki!
  Ez az unintelligencia! :-))))))))))))))))))))))))”
 • 17. elemér 2009. május 25. 21:43
  „Persze az hogy magyarul talál info-t valaki a net-n, az még nem intelligencia. Hihi..., ;))”
 • 16. elemér 2009. május 25. 20:59
  „Hiába kiabálja valaki, hogy ,,fény! fény!", ettől még sötétségben marad LiamDevlin.;))”
 • 15. Sagittarius 2009. május 25. 20:53
  „ASHER, nem veszem ám zokon, hogy kioktattál, kár hogy újfent tévedtél. Már kezdtem örülni, hogy méltó beszélgetőpartnerra találtam személyedben. Most sajnos már kétségekkel küzdök. Azért ne keseredj el, hiszen itt a Szikh-es buliban jópáran leszerepeltek vélt tudásukkal. Ilyenkor jut eszembe egyik kedvenc mondásom, "nem mindig annak van igaza, akinek a legnagyobb a hangja (pofája)"!
  Olvasd el a "Pápás" cikkben a válaszom!”
 • 14. Sagittarius 2009. május 25. 20:28
  „Ááááááá, éppen most állt szándékomban moderálásra küldeni pár beírást, de szerencsére a Modi kirántotta alólam a cuccot.

  Na, hát utánanéztem, mivel annyian mondtátok, hogy rosszul tudom, és hülye vagyok, (kés, meg harcosság)
  Akkor vegyétek a fáradságot, és tanúljatok:
  http://csomos.blogter.hu/145530/kelet_harcos_nepe

  "LiamDevlin"! Ezek után azt gondolom, veled kapcsolatban nem szükséges semmit mondanom. Mindent "bizonyítottál"!”
 • 13. elemér 2009. május 25. 18:09
  „Igen a zöldfülüek mind úgy érzik hogy nálam többet tudnak, de mikor bizonyitani kell akkor beszorul a fejük és próbálnak mellébeszélni. Magyarul te választ 1 perc alatt nem találsz, mert ilyesmit forditani kell angolbol. Nyolcvan százaléka az indiai hadseregnek Szikh volt, azért mert jók voltak katonának. Én egy szóval nem mondtam hogy kik voltak jobbak, mert ilyesmi felesleges. Ne szaporitsd a szót, ha okossat nem tudsz mondani.”
 • 12. LiamDevlin 2009. május 25. 17:47
  „Elemér .........
  Egyébként szerintem a gurkák sokkal jobb katonák a szikheknél, a vallást meg hagyjuk...”
 • 11. asher60 2009. május 25. 16:54
  „10/Sagitarius!!
  a szikh vallas kovetoi,semmifele tort nnem hordanak!!
  amit te irsz mint "nemzeti"eszkozt,az a "kriis"nevu malajsiai kes!!
  a szikh vallas pontosan a nincstelenseget-szegenyseget hirdeti e vilagra!!indiaban a legtobben benares es uthar-
  -prades allamokban vannak,ezen a vallason!!a szikh brahmik a vilag talan legszegenyebb nepreteget kepviselik!!
  nekik semmilyen torre sem telik!!”
 • 10. Sagittarius 2009. május 25. 13:21
  „...és, ha jól tudom, az igazi Szikh oldalán kötelező érvénnyel ott kell lafognia a szintén nemzeti specialítású tőrüknek.
  (... fundamentalistábbak még alváskor, és sex közben sem vetik le!) :-))))))))))))))))))))))))”
 • 9. Tapmancs 2009. május 25. 10:01
  „Szikh templom? Milyen országban történt?”
 • 8. obama 2009. május 25. 08:36
  „kedves elemer he okosat nem tud irni hujeseget ne irjon tudatlan bu i”
 • 7. elemér 2009. május 25. 07:25
  „Tapasztalatom a rongyosfejüekkel, hogy legjobban informáltak a világon kivándorlási és letelepedési témákban. Lehet az EU vagy UK és bármi tengerentul. Versenyeznek a zsidókkal. Nagy előnyük hogy angolul tanultak. Kétlem hogy az Osztrákok nem szürik meg őket. Ez a balhé nekik egymásközt volt. USA-ban azért fontossak mert nagy a piac nekik, mint kina. EU pedig nem játszhat fontos kereskedelmi szerepet a nagyvilágban ha az ilyesmit kifelejtik.”
 • 6. elemér 2009. május 25. 03:46
  „Szikhek hordják a turbánt és jó katonák. Angol hadseregben szolgáltak a 2 világháboruban kitüntetésekkel. Szikhek kezdték a harcot India függetlenségéért is. Angolok soha nem szóltak bele a vallásos vitáikban. Szikhek voltak az uttörők és elsö kivándorlók Indiábol az ujvilágban.”
 • 5. miracle 2009. május 24. 21:17
  „vallás = ópium a népnek.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A második orosz fertőzött karibi nászúton kapta el a vírust

Oroszországban is megjelent az új H1N1-es influenzavírus. Az első bizonyított esetet pénteken… Tovább olvasom