Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Lázadás a táborban: helyiek csaptak össze észak-afrikaiakkal

Összecsapott szerdán Lampedusán az olasz rendőrséggel és a helyi lakosokkal észak-afrikai bevándorlók egy csoportja.
Összecsapott szerdán Lampedusán az olasz rendőrséggel és a helyi lakosokkal észak-afrikai bevándorlók egy csoportja azt követően, hogy a délolasz szigeten működő befogadó tábor előző este leégett gyújtogatás következtében.

A többségében tunéziai bevándorlók a hazatoloncolás ellen tiltakoznak. - Liberte! Liberte! - követelt franciául magának szabadságot az a száz fős tunéziai csoport, mely Lampedusa régi kikötőjében tiltakozott szerdán a hazatoloncolás ellen.

A rohamrendőrség akkor avatkozott be, amikor az észak-afrikaiak gázpalackok felrobbantásával fenyegetőztek. A bevándorlókat Lampedusa lakosai kövekkel dobálták, s a tunéziai férfiak ugyancsak kőzáporral válaszoltak. "Elegünk van! Takarodjatok!" - kiabálták a lampedusaiak. - Napok óta pattanásig feszült a helyzet Lampedusán, "háborús állapotok uralkodnak" - nyilatkozta a Radio24 országos hírrádiónak a lampedusai polgármester. Bernardino De Rubeis hangoztatta, hogy egyelőre sem a miniszterelnök Silvio Berlusconival, sem a belügyminiszter Roberto Maronival nem sikerült beszélnie a kialakult helyzetről.

"Lampedusát evakuálni kell, a bevandorló tábor leégett, használhatatlanná vált. Januártól ötvenezer bevándorlót fogadtunk be, elfogyott az erőnk és türelmünk, ennél többre már nem vagyunk képesek" - mondta De Rubeis arra utalva, hogy kedd késő délután a szigeten működő bevándorló táborban gyújtogatás történt, maguk a bevándorlók gyújtották fel a tábor épületeit.

A táborban tartózkodó több mint 1300 bevándorlóból közel négyszázan szöktek meg, őket még keresik, a többieket a sportstadionban helyezték el éjszakára. A többségében tunéziai bevándorlók napok óta tiltakoznak a szeptember 19-én aláírt olasz-tunéziai megállapodás ellen, melynek értelmében felgyorsították a bevándorlók hazaszállítását. Ez az eddig érvényes, április elején kötött megállapodást módosította, mely szerint az összes olaszországi bevándorló táborból heti két repülőjárattal harminc tunéziait toloncoltak haza, ezentúl heti ötven lesz ez a szám, Lampedusáról pedig napi száz.

Az áprilisig érkezett észak-afrikaiak hat hónapos tartózkodási engedélyt kaptak. Időközben szerdán újabb 149 fő ért partot Reggio Calabriában. A Törökországból csónakkal érkezett csoportban szírek és kurdok vannak, közöttük negyven kisgyermek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ragaszkodik az euróhoz Görögország

Görögország ragaszkodik az euróövezeti tagsághoz, és további lépéseket kell tennie, hogy elkerülje a… Tovább olvasom