Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Koalíciós válság Romániában

Az uniós csatlakozás után előrehozott választások lehetnek Romániában a koalíciós válság következményeként. A román Konzervatív Párt (PC) koalíciós kilépése nyomán kialakult helyzetről tárgyalt Traian Basescu államfő Calin Popescu Tariceanu miniszterelnökkel.
Ez a párt együtt foglal helyet a kormánykoalícióban a miniszterelnököt adó Nemzeti Liberális Párttal (PNL), a Basescut államelnöki székbe juttató Demokrata Párttal (PD), valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ). A párt irányító testülete vasárnap döntést hozott arról, hogy a PC azonnali hatállyal kilép a kormánykoalícióból, minden parlamenti képviselője, minisztere és a kormányzati intézményekben tevékenykedő tisztségviselője visszavonul.

Ezzel a lépésükkel a konzervatívok kisebbségbe kényszerítik a kormányt a törvényhozó testületben. Tizenkilenc képviselői és tizenegy szenátori mandátummal rendelkeznek, övék a gazdasági és kereskedelmi tárca, illetve az egyik miniszterelnök-helyettesi poszt, hat államtitkáruk van a kormányban, ezen kívül tíz kormányzati ügynökségben képviseltetik magukat.

Kivonulásukkal a képviselőházban a kormány mindössze 130 támogatóra számíthat (68 liberálisra, 50 demokratára, 22 RMDSZ-esre). Az ellenzéki oldalon 107 szociáldemokrata, 30 (nacionalista politikát folytató) nagy-romániás, és 19 konzervatív képviselő áll majd. A képviselőházban ül a - magyartól eltérő - kisebbségek 18 honatyája, ők rendszerint a koalícióval szavaznak. Ezen kívül ott van - amolyan "köztes erőként" - 16 független képviselő is.

A szenátusban a liberális-demokrata szövetség 51, az RMDSZ pedig tíz fővel van jelen. Az ellenzéki szociáldemokraták 43, a nagy-romániások 18, a konzervatívok pedig 11 szenátort számlálnak e padsorok közt. A független szenátorok öten vannak.

Alapvető kérdés, hogy a megcsonkított koalíció képes lesz-e a továbbiakban kisebbségben kormányozni. Kétségtelen, hogy mostantól minden egyes szavazás előtt a kormánynak külön kell majd "alkudnia", ha keresztül akarja vinni döntését.

Dan Voiculescu, a PC elnöke mindenesetre jelezte: a jövő évi költségvetést bizonyos feltételek mellett hajlandó lesz megszavazni, mégpedig akkor, ha a koalíciós partnerek támogatják a párt ezzel kapcsolatos követeléseit. Eszerint a PC az alapvető élelmiszerekre kivetett ÁFA mértékét 19 százalékról 9 százalékra csökkentené, és mentesítené az adózás alól az újra befektetett nyereséget.

A konzervatívok bejelentése az eddigieknél is erőteljesebben veti fel az előrehozott választások lehetőségét. A szociáldemokraták máris jelezték, hogy nem félnek ettől a megoldástól.

Bukaresti megfigyelők mindezek ellenére úgy vélik, hogy nem fenyeget közvetlenül a kormányválság veszélye, mint ahogy szerintük az előrehozott választások megrendezése sem érdeke a parlamenti tagok többségének. Emlékeztetnek: a konzervatívok a koalíción belül eddig is úgy viselkedtek, mintha ellenzékben lennének, vagyis sokszor szavaztak partnereik ellenében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4,3 millióan fertőződtek meg az idén HIV-vírussal

A nemzetközi szervezetek legfrissebb adatai szerint csaknem 40 millióra tehető azoknak a száma, akik… Tovább olvasom