Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Kettős állampolgárság: a szlovák koalíció visszavonta törvénymódosítását

Visszavonta a szlovák kormánykoalíció csütörtökön az állampolgársági törvényt módosító indítványát - amelynek értelmében egy másik állampolgárság felvétele a jövőben nem járt volna az eredeti állampolgárság elveszítésével -, miután a koalíció néhány képviselője megtorpedózta a jogszabály szigorának enyhítését.
Bugár Béla, a Híd magyar-szlovák párt elnöke szerint a parlamenti szavazás ellentétes volt a koalíciós szerződéssel. Richard Sulík, a koalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt elnöke szerint nem zárható ki, hogy szétesik a szlovák kormány.

A történtek miatt továbbra is az a helyzet áll fenn, hogy elveszíti eredeti szlovák állampolgárságát az, aki felveszi egy másik állam állampolgárságát.

Az állampolgársági törvény ilyen értelmű módosítását a Robert Fico vezette előző koalíció fogadtatta el tavaly, válaszul a határon túli magyarok könnyített honosításáról hozott budapesti jogszabályra. Az Iveta Radicová miniszterelnök vezette új jobbközép kormánykoalíció hatalomra kerülése után megígérte, hogy módosítja ezt a szabályt, s nem engedi büntetni a szlovák állampolgárokat, a négypárti koalíció azonban hónapok óta nem tudott egységes álláspontra jutni a kérdésben - jelentette Kokes János, az MTI pozsonyi tudósítója.

Néhány napja ugyan megszületett egy koalíciós álláspont, de azt öt koalíciós képviselő - az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek nevű frakció a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párton belül, valamint a kereszténydemokrata Radoslav Procházka - nem volt hajlandó támogatni.
A kormány azután hátrált meg, hogy Matovicék saját javaslattal a koalíciós indítványt is módosították. Miután a parlament - az ellenzék támogatásával - elfogadta Matovic tervezetét, amelynek értelmében csak azok veszítsék el állampolgárságukat, akik lakhely nélkül kapnak állampolgárságot a másik államtól, a koalíció visszavonta eredeti indítványát.

Bugár Béla, a Híd párt elnöke szerint a parlamenti szavazás ellentétes volt a koalíciós szerződéssel, ezért a Híd a helyzet tisztázásáig nem fogja támogatni a koalíciós javaslatokat.

Iveta Radicová kormányfőtől Bugár kérte a koalíciós tanács rendkívüli ülésének összehívását, amit Radicová meg is tett. A kormányfő az ülés után kijelentette: a szlovák jobbközép koalíció a kormány javaslataként újra a parlament elé terjeszti azt a két képviselői indítványt, amelyeket csütörtökön nem sikerült keresztülvinnie a törvényhozásban.

Bugár Béla úgy véli: a kettős állampolgárság ügye nem csak pártja problémája, hanem az egész koalícióé. Felszólította koalíciós partnereit, a Szabadság és Szolidaritást (SaS), valamint a Kereszténydemokrata Mozgalmat (KDH), amelyek képviselői megtorpedózták a módosítás elfogadását, hogy vonják le a konzekvenciákat. "Nem mi mondjuk meg, mit tegyenek, de tudnunk kell, hogyan állunk" - jegyezte meg.

Richard Sulík, az SaS elnöke bejelentette: a saját törvénymódosítást beterjesztő Igor Matovicot kizárták a párt parlamenti frakciójából. A frakció további három tagját, akik Matoviccsal együtt alkotják az Egyszerű Emberek csoportot és szintén megszavazták a módosítást, nem zárták ki.

Richard Sulík szerint nem zárható ki, hogy szétesik a szlovák kormány, s ezért Matovic viselné a legfőbb felelősséget.

Gál Gábor, a Híd képviselője úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy nincs semmiféle ügyrendi akadálya annak, hogy a szlovák kormánykoalíció már a következő parlamenti ülésen a törvényhozás elé terjessze az állampolgársági törvényt módosító javaslatát.

"Ügyrendi akadály nincs. Már a következő parlamenti ülésen előterjeszthető az új törvénymódosítás" - mondta a képviselő. "Annak sincs semmi akadálya, hogy akár a most visszavont törvénymódosítási javaslattal hozakodjunk elő" - tette hozzá.

"Nagy szlovák győzelemnek" minősítette Robert Fico, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke, volt kormányfő, hogy sikerült megtorpedózni az állampolgársági törvényt módosító koalíciós indítvány elfogadását. "Ami a parlamentben történt, nagy siker, nem ellenzéki, hanem szlovák siker, mert mind az ellenzék, mind a koalíció oldalán van egy képviselői csoport, amelynek érdeke, hogy gátat emeljen Orbán (Viktor) politikája elé" - jelentette ki Robert Fico.

Berényi József, a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke úgy vélte, a nacionalizmus, a populizmus és a magyarfóbia győzelmet aratott a szlovák parlamentben a józan ész és a koalíciós összetartás felett. "A koalíció működésének szabályai továbbra sem világosak" - jelentette ki Berényi. Szerinte az MKP tudomásul vette, hogy a történtek után a Híd nem fogja támogatni a parlamentben a koalíciós javaslatokat. "A kérdés az, meddig fog ez tartani" - jegyezte meg.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2011. február 11. 06:52
    „Akkor ezekszerint most hol olcsob a virsli ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Görögországban 7 éves csúcson a munkanélküliség

Görögországban 7 éves csúcsra emelkedett a munkanélküliség novemberben, miközben januárban nem… Tovább olvasom