Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Kettős állampolgárság - A szlovákok fenyegetőznek

Nyomást gyakorlunk a magyar kormányra abban, hogy a törvénynek, amelyet el akarnak fogadni, messzemenő következményei lesznek a szlovák-magyar kapcsolatokra - jelentette ki Fico.

Rendkívüli ülést tart kedden a szlovák parlament, amelynek fő témája a magyarországi kettős állampolgársági törvényjavaslat lesz - közölték a koalíciós tanács rendkívüli ülése után hétfőn Pozsonyban. A szlovák törvényhozás rendkívüli ülését a három koalíciós párt 51 képviselője kérte. Robert Fico kormányfő szerint a parlament politikai nyilatkozatot fogad el válaszul a magyarországi kettős állampolgársággal kapcsolatos történésekre. A pozsonyi parlament határozatának az a célja, hogy tájékoztassák a szlovák és nemzetközi közvéleményt arról, Szlovákia miben látja a tervezett magyar lépés legfőbb problémáit - hangzott el az ülés utáni sajtóértekezleten. Robert Fico szerint kedden reggel rendkívüli ülést tart a szlovák kormány is, hogy megvitassa a szlovák állampolgársági törvény módosítását olyan értelemben, hogy aki önként felveszi más ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot. "Ha a Szlovák Köztársaság állampolgára lépést tesz más ország állampolgárságának önkéntes megszerzésére, akkor az idegen ország állampolgárságának megszerzésével elveszíti a szlovák állampolgárságot" - fogalmazott Fico. Közölte: hasonló módon szabályozzák a szlovák állampolgársággal összefüggő közéleti tisztségek betöltését is.

Fico szerint "ebben a módosításban benne lesz az a szabály, amely szerint az a személy, aki felveszi a Magyar Köztársaság állampolgárságát, automatikusan elveszíti annak lehetőségét, hogy a Szlovák Köztársaság állampolgárságához kötődő közéleti tisztséget töltsön be". A törvényjavaslatot a kormány kezdeményezésére gyorsított eljárásban vitatná meg, és fogadná el a pozsonyi parlament. A kormányfő szerint erre azután kerülne sor, hogy az Országgyűlés döntött a kettős állampolgárság ügyében. Fico azt mondta, hogy ismeretei szerint a budapesti parlament szerdán délelőtt szavaz a magyar állampolgársági törvény módosításáról.

A szlovák kormány - állítja Fico - a nemzetközi joggal összhangban több diplomáciai és külpolitikai kezdeményezést tett, hogy megakadályozza a kettős állampolgárságot lehetővé tevő magyar törvénymódosítás elfogadását. "Nyomást gyakorlunk a magyar kormányra abban, hogy a törvénynek, amelyet el akarnak fogadni, messzemenő következményei lesznek a szlovák-magyar kapcsolatokra" - jelentette ki Fico.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. meir 2010. május 28. 16:35
  „35!!
  nem tudsz rola??? tenyleg???
  akkoriban ugy hivtak; "Arjasitas"!!! igy mar ismeros??”
 • 35. elihu 2010. május 28. 12:58
  „Meir! Nem tudok róla. Ez melyik Grimm mesében volt? A viccet félre téve, téged a kutya sem magyarosítana. Messziről a sivatagból nyerítesz ide. Pont az a baj hogy sok itt a magyaridegen így is, pedig ez mindig magyar föld volt. De felvidék csak 17 éve Szlovákia. Ez a nem mindegy apafej!”
 • 34. meir 2010. május 28. 02:17
  „Elihu!!
  mert Magyarorszagon soha nem is volt Eroszakos Magyarositas mi???!!”
 • 33. elihu 2010. május 27. 12:06
  „A 90 % -ot sokallom <moderálva> Tótosították őket. Sajnos tényleg van ilyen.”
 • 32. tosa2 2010. május 27. 08:40
  „31 ! :) :) :) :)”
 • 31. swat 2010. május 26. 16:09
  „Mért van az hogy a szlovákiai magyarok kb 90% a,ha átt jön ide,csak szlovákul hajlando megszolalni.Felháborító.Szerintem ha nem akar nak Magyarul beszélni,ne is kelljen nekik az állampolgárságunk.Jó nekik a Tóth hazafiság”
 • 30. Dr.Horváth 2010. május 26. 08:43
  „29. És akkor mi lenne? Lehet, hogy soknak van is.”
 • 29. Ing.Böck 2010. május 25. 15:47
  „Az u.n. kettös állampolgársági határozat a magyar sovinizmus ésd irredentizmus fénylö példája, méltán tiltakozik minden épkézláb politikus ellene. Mit szólna a gyölnyörü Fidesz, ha a Pilisvörösvári és Budafoki svábok a német állampolgárságot megkapnának ????”
 • 28. meir 2010. május 25. 14:48
  „27-es!!
  valahogyan azert a Benes Dekretumok idelyen a Magyar kormanyzat szegyenlosen nhallgatott,....hogy ne mondjam,
  lapitott csondesen mint a sz@r a fuben!!!”
 • 27. kolombela 2010. május 25. 07:21
  „25. hozzászólás akinemfél 2010.05.25. 00:05
  Hülyeségedre egy nép mondás a válasz: Adj szállást a tótnak, kiver a házadból.”
 • 26. akinemfél 2010. május 25. 00:15
  „Primax !
  A szlovák állampolgár ugyanúgy vállalhat munkát Szlovákiában mint a magyar állampolgár. A fo kulonbség az,hogy Szlovákia egy sikerország és klassz dolog az állampolgárának lenni. Magyarország egy csodhalom,ahol a nép hagyta Gyurcsányékat Oszod után is 4 évig hazudni,és tiszta égés a magyar útlevelemet mutogatni.
  Most még itt van Orbánék beavatkozása a szlovákiai választásokba Slota mellett...
  Ha nézegeted a nemzetkozi statisztikákat,akkor rádobbenhetsz,hogy reális az esély,hogy 10 év múlva Szlovákiában magasabb lesz az életszínvonal mint Ausztriában.
  Elcserélnéd az osztrák állampolgárságodat magyarra ? - Jovo évtol az osztrák munkavállalonak sem lesz elonye a magyarral szemben,ugyanúgy ahogy a szlováknak már most sincs elonye a magyarral szemben.”
 • 25. akinemfél 2010. május 25. 00:05
  „tucsok26 !
  Hozzászolásoddal ellentétben a szlovák állampolgárság megszerzéséhez 10 azaz tíz év állando tartozkodás szukséges Szlovákiában.
  Néhány éve ezt a határt levitték 5 évre és szo volt további konnyítésrol,de aztán Slotáék és a Szlovák Nemzeti Párt jutott hatalomra és ok nem adják konnyen a szlovák állampolgárságot.
  Végulis Szlovákia az EU tagja,az életszínvonal joval magasabb mint Magyarországon.van eurojuk,a munkaképes lakosság 90 %-ának van állando munkahelye - Magyarországon ez az arány 46 %.
  Mindemellett míg Ausztriában orokosen auslander maradsz,ha kikoltozol,Szlovákiában a tolerancia népi hagyomány. Miért adná egy ilyen ország olcson az állampolgárságát ?
  Megjegyzem a szlovákiai magyarok számára komoly elrettento hatása van a szlovák állampolgárság elvesztésével valo fenyegetésnek. Miért ? - Hát mert értékesebb mint a magyar állampolgárság !!!”
 • 24. Dr.Horváth 2010. május 24. 22:30
  „Valóban sok a vita és a félreértés a törvényjavaslat körül. Orbánék is tisztább helyzetet teremthetnének. Ami nyilvánvaló: Csak az lesz magyar / vagy kettős állampolgár, aki kéri. Tehát igényelni kell, automatikusan nem jár/ nem is járhat. Aki nem akar az lenni, ne legyen az, nyilvánvaló. Az eddigi változatok szerint szavazati jogot nem kapnának a külföldön élők.
  Szerintem aki magyar állampolgár akar lenni, legalább beszéljen magyarul.
  Sajnos a javaslat a szlovákiai választások előtt az ottani nacionalisták malmára hajtja a vizet. Ezt a szlovákiai magyarok is megmondták már.”
 • 23. mauz 2010. május 24. 22:19
  „gyurcsány sucks!

  A magyarokat hívják magyaroknak, és kész!

  A kérdés kábé erről szól, nem kellene túl sok minden mást belemagyarázni munkahelyekről, választójogról... Ezek csak technikai kérdések.

  És a határontúli (90 év után is) magyarok sem akartak mást 2004-ben... Csak az idegen érdekeket benyalt birkamagyar akkor beszavazta a nemet / illetve ezek segítségére nem ment el szavazni.

  Szerencsére, ezeket most nem kérdezik.”
 • 22. Primax 2010. május 24. 22:08
  „" Mi f.sznak erőltetjük ezt a dolgot? ( pancser #21. )
  "Ha négy évre nyerni tudnánk, és (...) utána mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ?k szavazhatnának, húsz évre minden megoldódna" - mondta Mikola. ( 2006. március 19. )
  Most simán meg tudják valósítani tervüket.
  Hát ezért erőltetik.
  Illetve : kétharmaddal erőltetni sem kell.”
 • 21. pancser 2010. május 24. 21:19
  „Nem hiszem, hogy a választópolgárok legnagyobb problámája a kettős állampolgársaág lenne.
  ez inkább gesztus a gusztustalan szélsőségesek felé. Odaát ugyanez lilában. Mi <moderálva> erőltetjük ezt a dolgot? Semmi értelme. OV. megkapota tőlem az első fekete pontot, Viktor most nagyon hülye vagy!”
 • 20. Primax 2010. május 24. 21:01
  „" - Ha a Szlovák Köztársaság állampolgára lépést tesz más ország állampolgárságának önkéntes megszerzésére, akkor az idegen ország állampolgárságának megszerzésével elveszíti a szlovák állampolgárságot - fogalmazott Fico. Közölte: hasonló módon szabályozzák a szlovák állampolgársággal összefüggő közéleti tisztségek betöltését is. Fico szerint ebben a módosításban benne lesz az a szabály, amely szerint az a személy, aki felveszi a Magyar Köztársaság állampolgárságát, automatikusan elveszíti annak lehetőségét, hogy a Szlovák Köztársaság állampolgárságához kötődő közéleti tisztséget töltsön be." ( mai hír )
  Sakk-matt.
  Szlovák állampolgárként én sem kockáztatnám saját és családom egzisztenciáját.
  Egy pillanat alatt az utcán találhatnám magam.
  Szó szerint.”
 • 19. quaestor 2010. május 24. 20:50
  „Egyébként csak megjegyzem, hogy amikor a magyarok már vastagon létező nép voltak, a szlovákok még a szóhasználatban sem voltak ismeretesek, nemhogy nemzet.
  Erre vonatkozóan tökéletes és konkrét ismereteket tudnak nyújtani az alábbi tankönyvek is:
  Mezey Barna: Magyar alkotmánytörténet
  Mezey Barna - Szente Zoltán: Európai alkotmány- és parlamentarizmustörténet
  Jandex-nek igaza van, kutatási eredmények is bizonyítják, hogy a magyarok ősei valóban Ázsiából származnak, és a magyaroknak nem "csak" 1000 éves múltjuk van. Annál jóval több.
  Amúgy itt tényleg nem területi vitáról van szó, kár ezt bolygatni, nincs értelme.”
 • 18. kolombela 2010. május 24. 20:12
  „16. hozzászólás Pano 2010.05.24. 19:43
  Hasonlatod teljesen rossz, mivel Anglia erőszakkal vette el az őslakosságtól, mi viszont őslakosok agyunk a kárpát medencében és nem ezer éve. neked is ajánlom elolvasásra a 14. hsz-ban javasolt szerzők műveit. Azután majd vitatkozhatunk, hogy mi szlovák föld és mi nem.”
 • 17. vájtpóver 2010. május 24. 19:54
  „a "magyar" kormály pedig sólyom lacikával egyetemben kussolni fog, s enged ezeknek a hazátlan senkiházi kutyáknak...”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színészek a szlovákiai pártok választási rendezvényein

Jól fizetnek a szlovákiai politikai pártok a rendezvényeiken fellépő előadóművészeknek, így a… Tovább olvasom