Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Kémkedtek a dolgozók után az Aldinál

Éveken keresztül megfigyeltette dolgozóit a németországi központú Aldi Süd nemzetközi diszkontáruházlánc - írta a Der Spiegel
Éveken keresztül megfigyeltette dolgozóit a németországi központú Aldi Süd nemzetközi diszkontáruházlánc - írta a Der Spiegel című német hetilap vasárnap megjelent számában egy magándetektív beszámolója alapján.

Az Aldi Süd a Der Spiegel szerint hivatalosan a bolti lopások megakadályozására adott megbízásokat Wolfgang Paul magándetektívnek, de egyebek mellett arra is utasította, hogy a felügyelete alá tartozó áruházakban figyelje meg a dolgozókat a raktárakban és az öltözőkben elhelyezett kamerákkal, készítsen jelentéseket a szokásaikról, a rendhagyó, feltűnő jelenségekről, de az alkalmazottak között szövődő szerelmi kapcsolatokról is.

Amikor a külső vállalkozóként dolgozó detektív kifogásolta az előírt módszereket, az óriáscég menedzserei megfenyegették, hogy visszavonják a megbízásokat, és a vállalat ügyvédeit mozgósítva tönkreteszik - áll a beszámolóban.

A cég a Der Spiegelnek megküldött állásfoglalásában visszautasította a vállalkozó állításait, és hangsúlyozta, hogy nem adott megbízást magándetektíveknek jogellenes módszerek alkalmazására, és nem is tűr el ilyesmit.

A lap emlékeztetett az Aldi egyik legnagyobb versenytársa, a Lidl 2008-as megfigyelési botrányára. A Lidl több száz németországi üzletében rendszeresen megfigyelték a dolgozókat biztonsági kamerákkal és hivatalosan a bolti lopások megakadályozása céljából megbízott magándetektívekkel.

"Nincs semmi különbség az Aldi és a Lidl között" - mondta a Der Spiegelnek Wolfgang Paul, aki csaknem 15 évig dolgozott az Aldi Südnek.


Olvasóink írták

 • 12. kató11 2013. február 02. 18:30
  „Mi van nem mondta meg a húsokos hogy lóhús volt a hamburgerben?Az én anyám meg egyedül járt vásárolni.”
 • 11. DON 2013. január 07. 08:19
  „A legjobb módszer arra, hogy az alkalmazott ne lopjon az, ha rendesen meg van fizetve. Akkor, amikor a tőle elvárt munkáért megkapja azt a fizetést, ami jár neki. Nem alázzák meg munkaidőkerettel túlóracsúsztatásokkal, vasárnapi munkával. Nem zsigerelik ki azzal, hogy az ebédidőt is ledolgoztatják vele, nem fenyegetik állandó kirúgással, megbecsülik, tisztelik, és nem kényszerítik arra, hogy irreális mennyiséget teljesítsen egységnyi időn belül.
  A múltkoriban elbeszélgettem egy lidlis pénztárossal, amíg engem számolt. Időre dolgoznak, s aki nem teljesíti a szintidőt, attól elvonnak, vagy ha nagyon nem teljesít, kirúgják. Ott nincs olyan, hogy valamiért reklamálsz, mert az már neki hátralék, amiért őt kemények kivégzik. Ekkor világosodtam meg, s leesett, a múltkor miért akartak máglyára vetni, mert reklamáltam egy áru miatt a kasszánál. A termék alacsonyabb árral volt kint a polcon, mint amennyiért a pénztárnál lehúzták. Ezt szóvá tettem, mire a pénztáros reflexből félretette, és húzta le a többi árut. Mondom, ne tegye félre, mert az nekem kell, de azon az áron, amennyiért ki van rakva. Azt mondta, erre neki nincs ideje, nem tud mit tenni, a gép ennyiért hozza, ha kell vigyem, ha nem, ne tartsam fel. Itt hibázott, mert kértem egy vezetőt. A sor megállt. Jött a vezető, és kapkodva azt bírta csinálni, hogy elzavarta a pénztárost megnézni az árat, amikor visszajött, akkor pedig zsebből (!) odaadta nekem a különbséget, és utasította az alkalmazottat, hogy folytassa a munkáját.
  Amíg ilyen embertelen körülmények között dolgoztatnak embereket, addig iszonyatos költségekkel számolniuk a belső biztonság megteremtése érdekében. Patthelyzet van, mert a dolgozó, amíg nem becsülik meg, addig úgy szerez magának megelégedést, hogy károsítja a munkáltatóját. Amíg viszont a munkáltató ezt tapasztalja, bevétele nagy részét az ilyen helyzetek kivédésére fordítja, ami azt eredményezi, hogy ügyeskednie kell a munkaidővel, a fizetésekkel, s csökkentenie kell a bérjellegű kiadásokat, amit az állam tart irreálisan magas szinten. 22-es csapdája.
  Nem csak a boltokra jellemző ez. Egy hotelban dolgozó ismerős mesélte, hogy náluk a kamerák nem a vendégekre vannak ráállítva, hanem a bárba a pultost figyelik, a recepción a portást, a folyosón a takarítót.”
 • 10. józanparaszt 2013. január 07. 08:13
  „4: a jobb módszer a magasabb fizetés. ha van mit féltened, meggondolod mit csinálsz...”
 • 9. Sünöcske 2013. január 06. 22:43
  „6. Pancserr 2013.01.06. 20:21
  Német kampó is van bőven. :-)”
 • 8. Baxx 2013. január 06. 22:00
  „Véleményem szerint nem kell messzire mennünk az ilyenért... Magánnyomozókat szerintem egyéb külföldi cég (német?) is alkalmaz még itthon is. Nyilván egy felmondásnál jól jön ez-az... Ügyfelekről talán nem is beszélve... De a magyar vezetés alkalmazhatja ezt, gondolom akinek kell szemet huny felette... :)”
 • 7. zoli76os 2013. január 06. 21:13
  „Mindig is utaltam a Nemeteket !”
 • 6. Pancserr 2013. január 06. 20:21
  „Tévedésben vagytok. Az Aldi tulajdonosai egyáltalán nem kampósorrúak.....”
 • 5. 00044 2013. január 06. 19:45
  „Hamarosan következik! A kormány stratégiai szövetséget kötött az Aldival. Orbán Viktor, és a cég vezetője Hans Aldigruber megállapodást írt alá...”
 • 4. gutentag 2013. január 06. 19:13
  „Sajnos azt hallottam, hogy a biztonsági kamerák nagy része nem az ügyfeleket figyeli, hanem a dolgozókat, ők ugyanis sokkal többet lopnak! Egyébként meg úgy tudom, hogy ha bejelentik, hogy megfigyelő kamerák működnek, akkor nem törvénysértő a megfigyelés. Persze az öltöző meg a magánélet egy más kérdés, bár leginkább az öltözőben lehet elrejteni a szajrét, amit a raktárból nyúlnak le. Nem akarom nagyon védeni a "kukkolókat", de mondjatok jobb módszert arra, hogy ne tűnjön el a fél raktárkészlet!”
 • 3. ISU 2013. január 06. 18:10
  „"...az öltözőkben elhelyezett kamerákkal.."

  A személyiségi jogok ilyen esetben hol vannak ?”
 • 2. georgbob 2013. január 06. 17:41
  „Nem kell messzire menni, egyéb cégeknél is a kamerákat nem csak biztonságtechnikai okokra használják...”
 • 1. Karcsika 2013. január 06. 16:29
  „Nem meglepő!
  Aldi, google, ... zsidókézben van.
  Mit várjunk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama a fegyvertörvények átfogó szigorítását tervezi

Barack Obama amerikai elnök egy sajtóértesülés szerint átfogó intézkedéseket tervez a… Tovább olvasom