Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Kemény belgrádi válasz az ENSZ-főtitkárnak

A balkáni térség stabilitását veszélyezteti Koszovó elszakadása, ezt Szlobodan Szamardzsics, a szerb kormány Koszovó-ügyi minisztere válaszolta a kedden közzétett ENSZ-jelentésre, mely szerint a válság rendezésének halogatása megingathatja a térség stabilitását.
A szerb kormány Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szemére veti, hogy "inkább a nemzetközi jog tiszteletben tartásáról kellene gondoskodnia, nem pedig a nemzeti kisebbségek militáns képviselőinek szakadár törekvéseit támogatnia". Belgrád ezúttal is megismételte figyelmeztetését, hogy "Koszovó törvénytelen elszakadásának elismerése jelzés lenne a világ valamennyi szakadár mozgalmának, hogy ilyesmi megengedett".

Ban Ki Munnak, illetve koszovói különképviselőjének, Joachim Rückernek kedden közzétett jelentése napirenden szerepel az ENSZ Biztonsági Tanácsának január 9-ére összehívott ülésén, amelyen ott lesz Borisz Tadics szerb elnök is. A jelentésben külön hangsúlyt kap, hogy a koszovói albánok körében mind erőteljesebb az elvárás a tartomány státusának mielőbbi rendezésére.

A jelenlegi helyzet fenntartása a feszültség fokozódásához vezethet, a térség destabilizálódáshoz, ami megsemmisítheti mindazokat az eredményeket, amelyeket az ENSZ-közigazgatás (UNMIK) irányításával értek el Koszovóban. A koszovói rendezést 2008 első negyedére várják. Ilyen értelemben nyilatkozott Martti Ahtisaari ENSZ-főmegbízott is. Minden jel szerint a megbízott irányítása alatt kidolgozott rendezési terv, a felügyelt függetlenség - amelyet Belgrád elutasít - lesz a megoldás alapja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbantás egy merényletben elhunyt temetésén Bagdadban

Legalább harmincan meghaltak egy bagdadi temetésen végrehajtott öngyilkos merényletben az újév első… Tovább olvasom