Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Karamellagyár Pozsonyban

Régen jártak Pozsonyban? Pedig érdemes akár egynapos kirándulást is tenni a városban. A határ már nem akadály, az út egyenesen a város szívébe visz, parkolóhelyet találnak, csak euró legyen a parkolódíjra.
Pozsony–Bratislava gyors ütemben nő fel a világvárosok sorába. Köszönhető ez történelmi adottságainak, és talán annak, hogy a belvároshoz tartozó részeken egykori gyárakból, irodaépületekből európai szintű negyedeket alakíthatnak ki szárnyaló kedvű építészek. Számtalan esetben nemzetközi összefogással. Ennek volt legutóbb jó példája a Litexco Ház, melyet a győri Rosta S. Csaba és stúdiója, valamint a szlovák építészeti kamara alelnöke közös tervei alapján újított fel a spanyol Litexco cég. A házat, amely egykor magyar tulajdonban lévő karamellagyár volt a Grössling utca 56. szám alatt, az erre illetékes szakemberek nevezték 2008 legjobb felújítása építészeti díjra és egyéb szlovák szakmai díjakra, valamint nagy terjedelemben közölte az ARCH építészeti magazin.


A hatóságok maximális segítsége

„Azt kell mondanom, hogy sehol, senkivel nem kerültünk összetűzésbe a munka során. Sőt, az is hamar nyilvánvalóvá vált, kiválóan tudnak együtt dolgozni a szlovák és a magyar szakemberek" – meséli Rosta S. Csaba, akinek stúdiója Istenes József és Konkolyi Péter építészekkel voltak a legszorosabb kapcsolatban.

„Pozsonyban a hatóságok részéről maximális segítséget kaptunk. Ahány tárgyaláson voltam, mindenütt korrektek, célirányosak voltak. Az fel sem merült senkiben, hogy az egykori gyár épületét, ezt a rozsdaövezetes házat nem kell felújítani, vagy hogy az építészeti fantáziának utat, gátat szabjanak, bár elvárták, hogy körültekintően, több alternatíva alapján dolgozzunk."

Természetesen a közös szlovák–magyar alkotói gárda nagyon figyelt arra, hogy az új épületrész, annak ellenére, hogy joggal nevezhető a XXI. század épületének, valamilyen formában illeszkedjen a műemléki környezetbe.

„Sokáig szerettük volna megtartani a karamellagyár karakterét és az egész háztömb belsejére adtunk koncepciót, de végül csak az udvarán található kéményt tudtuk megmenteni. Ez utal a telek egykori történetére."

A spanyol megbízó barcelonai, szófiai, bukaresti műemlék épületek megmentésével és kortárs építészeti átértékelésével, fejlesztésével vált ismertté. Győri épülete is egy magas kategóriájú irodaházzá átépített középkori lakóház. E koncepcióba illik a pozsonyi két épület, mely bérirodaházként működik.

Rosta S. Csaba azt is elmondta, nem ők az egyetlen szlovák–magyar építészpáros, akik házakat terveznek a szlovák fővárosban, ezzel is példázva, hogy az együttműködés a jövő útja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letette az esküt az új külügyminiszter

USA - Beiktatták szerdán hivatalába Hillary Clinton új amerikai külügyminisztert, aki azt ígérte,… Tovább olvasom