Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Kadhafi nem mond le, erről nem is tárgyalnak

Tripoli nem hajlandó Kadhafi lemondásáról tárgyalni - jelentette ki szerdán Moszkvában Abdul Ati el-Obejdi, a hivatalos líbiai rezsim külügyminisztere Moszkvában, ahol Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt.
"Moammer el-Kadhafi távozása nem szerepel az Afrikai Unió javaslataiban" - mondta a líbiai diplomata, s emlékeztetett rá, hogy az indítvány tűzszünetre, a NATO-bombázások beszüntetésére és minden oldal bevonásával politikai párbeszéd megkezdésére irányul.

Hangsúlyozta: a probléma katonai úton nem oldható meg, minden félnek lépéseket kell tennie a békés rendezés érdekében, s abban minden félnek részt kell vennie, nem csupán a felkelőknek.

Obejdi elítélte a külső beavatkozást, ezen belül a felkelőknek szóló fegyverszállításokat, hangsúlyozva, hogy az nem segíti elő a megoldást.
Végül elismeréssel szólt a Líbiával kapcsolatos orosz álláspontról, amelyet "ésszerűnek és kiegyensúlyozottnak" nevezett.

A találkozó előtt orosz külügyi források elmondták: Tripoli kérésére, "az Afrikai Unió és az ENSZ rendezési erőfeszítéseinek a támogatása jegyében" fogadják Obejdit.

Néhány napja Kadhafi képviselői Tuniszban egy amerikai küldöttséggel találkoztak, de a megbeszélés jelentős eredményt nem hozott, mivel ott sem sikerült megállapodni Kadhafi távozásáról.

Moszkvában májusban már tárgyaltak mind Tripoli, mind Bengázi képviselői. A nyolcak deauville-i csúcstalálkozóján felkérték Oroszországot a líbiai közvetítésre, az orosz fél azonban ettől elzárkózott. Lavrov hangsúlyozta, hogy Oroszország nem kíván vezető szerepet vállalni a rendezésben, hanem ezt az Afrikai Uniónak szánja. Ugyanakkor fenntartja a kapcsolatot a szembeálló felekkel, és - mint Lavrov mondta -, arra ösztönzi őket, hogy helyezkedjenek konstruktív álláspontra, mutassanak felelősséget országuk és népük sorsával kapcsolatban és kezdjenek tárgyalásokat az Afrikai Unió és az ENSZ javaslatai alapján.

Lavrov a minap kifejtette: Oroszország nem ért egyet azokkal, akik kizárólag csak a líbiai ellenzék Átmeneti Nemzeti Tanácsát ismerik el, de természetesen a tanácsot is a tárgyalásokba bevonandó félnek tekinti.
Az orosz külügyminiszter többször is hangsúlyozta: Oroszország nem akarja befogadni el-Kadhafit, ha az elhagyja Líbiát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erős földrengés Kirgizisztán és Üzbegisztán határvidékén

A szerda hajnali földmozgás következtében tizenhárman meghaltak és legalább nyolcvanan megsérültek Üzbegisztánban. Tovább olvasom