Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Hollande szerint Franciaország súlyos helyzetben van

Hat hónapi eddigi elnöki működésének mérlegét megvonva Francois Hollande francia elnök kedden kijelentette: hazája súlyos helyzetben van.
Hat hónapi eddigi elnöki működésének mérlegét megvonva Francois Hollande francia elnök kedden kijelentette: hazája "súlyos helyzetben" van.

"Nemcsak válságot élünk át, hanem egy világméretű átalakulást is" - mondta Hollande az elnöki palotában tartott sajtóértekezleten. A válság leküzdéséhez idő kell - hangsúlyozta a francia elnök.

Legfontosabb célkitűzésének a munkanélküliség elleni harcot és a gazdasági növekedés megteremtését nevezte. Ebben nem az aktuális vélemények lesznek a döntőek, hanem az, hogy milyen állapotban lesz Franciaország öt év múlva - mondta.

"Nem a következő választásokra készítek megoldásokat, hanem a következő nemzedéknek" - jelentette ki Hollande, hozzátéve, hogy a munkanélküliség 17 hónapja tartó növekedése elfogadhatatlan.

"A munkanélküliség elleni harcról már mindent elmondtak, de még nem mindent próbáltak ki" - jelentette ki, "történelmi kompromisszumra" szólítva fel a munkaadókat és munkavállalókat. Ha a társadalmi partnerek nem cselekszenek, a kormány fogja meghozni a döntéseket - szögezte le. Rugalmasságot követelt a vállalkozások és biztonságot a munkavállalók számára.

Részletesen taglalta a versenyképességi paktumot, amelynek révén a francia vállalatok a nemzetközi piacon ismét versenyképesek lehetnek. Ez a megállapodás, amelyet a múlt héten mutattak be, több mint 20 milliárd euró értékű adókönnyítéseket irányoz elő a vállalkozások számára.

Május eleji megválasztása óta Hollande mintegy 10 százalékot veszített támogatottságából. Szavai szerint a sajtóértekezleten politikai irányvonalát akarta világossá tenni.

Visszautasította azokat a jelentéseket, hogy Franciaország és Németország között nézeteltérések lennének, a Németországhoz fűződő kapcsolatokat "jónak" nevezte. Korábban Wolfgang Scha:uble német és Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter is cáfolta Brüsszelben a két ország közötti állítólagos feszült viszonyról szóló médiajelentéseket.

A németországi és franciaországi média az elmúlt napokban olyan értesüléseket közölt, melyek szerint a német kormányt növekvő aggodalommal tölti el, hogy a francia kormány túlságosan lassan vezeti be a gazdasági és szociális reformokat. Legutóbb izgalmat keltett az a jelentés, amely szerint Scha:uble még neves gazdasági szakértők véleményét is kikérte a franciaországi reformok szükségességéről. A közgazdászok cáfolták, hogy ilyen feladatot kaptak volna.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenőrzés elől menekült egy magyar sofőr, halálra gázolt egy osztrák munkást

A veszélyes anyagok tárolására alkalmas raktárban ellenőrizni akarták a rakományt, a férfi a gázra… Tovább olvasom