Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Helyhatósági választások Romániában - két magyar párttal

Az ez évi helyhatósági választás egyedülálló helyzetet teremtett az erdélyi magyarság szempontjából, az RMDSZ mellett ugyanis a Magyar Polgári Párt (MPP) is jelölteket indított.
Helyhatósági választásokat tartanak vasárnap Romániában: az ország megközelítőleg 18 millió választásra jogosult lakója polgármestert és megyei tanácselnököt illetve a helyi és a megyei önkormányzati tagokat választ. A szavazókörök romániai idő szerint vasárnap reggel hétkor nyitják ki kapuikat, és este kilenc óráig várják a szavazókat.

Az ez évi helyhatósági választás egyedülálló helyzetet teremtett az erdélyi magyarság szempontjából, az RMDSZ mellett ugyanis a Magyar Polgári Párt (MPP) is jelölteket indított. A közös listaállítást illető próbálkozások kudarcot vallottak. Az RMDSZ-MPP ütközet a Székelyföldön zajlik le, ahol a mindkét szervezetnek vannak jelöltjei.

A vasárnapi szavazásban újdonság a megyei tanácselnökök megválasztásának procedúrája. Erre a tisztséget eddig a pártok közötti alku alatt jelölték ki az újonnan megválasztott közgyűlés tagjai, a múlt évben módosított választás törvény szerint azonban immár közvetlenül, személyre szóló szavazással jelölik ki az önkormányzati vezetőt.

Az önkormányzati karrier nagy sikernek örvend a politikusok körében, nyolcvannál több honatya vagy miniszter a közigazgatásban akarja folytatni munkáját. Ilyen Antal László RMDSZ képviselő aki Sepsiszentgyörgy polgármesteri tisztségére pályázik, vagy pedig Borbély László fejlesztési miniszter, aki a marosvásárhelyi polgármesteri széket akarja megszerezni.

Összességében több mint 19 ezren versengenek a 3184 polgármesteri székért és 456-on a 42 megyei elnöki tisztségért. Az RMDSZ-nek 342 polgármester és 12 megyei tanácselnök-jelölte van, az MPP 133 polgármesteri és négy megyei elnöki tisztségért indított jelölteket.

Országszerte összesen több mint 18 ezer rendőr biztosítja majd a voksolás zavartalan menetét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az amerikai marhahús ellen tüntettek Szöulban

Több mint kétszáz tüntetőt vettek őrizetbe vasárnap hajnalban Szöulban, miután az amerikai… Tovább olvasom