Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Harcok Szomáliában

Legkevesebb 17 emberéletet követeltek a kormánykatonák és az al-Shabaab lázadó milícia között dúló harcok Szomália délnyugati, Etiópiával határos térségében.

A beszámolók szerint hétfő délelőttig sem a katonák, sem az iszlamista fegyveresek nem tudták ellenőrzésük alá vonni Yet térségét, ahol vasárnap este harcok dúltak a szembenállók között.

Egy helyi lakos úgy tudja, hogy 17 ember vesztette életét - zömmel iszlamista fegyveresek -, és több páncélozott gépkocsi megsemmisült. Egy humanitárius szervezet névtelenül nyilatkozó illetékese azt mondta, hogy közel húszan haltak meg, de - tette hozzá - a veszteségmérleg ennél is súlyosabb lehet.

Az al-Shabaab milícia a múlt héten szerdán bosszút esküdött, mert egy amerikai kommandós akció végzett egyik vezetőjükkel, egy körözött terroristával. A szomáliaiak túlnyomó többsége mérsékelt muzulmán, elutasítja az al-Shabaab fanatikus vallási nézeteit. A lakosság egy kisebb része azonban támogatja a milíciát, mert az általa uralt országrészekben sikerült viszonylagos stabilitást és joguralmat teremtenie.

Szomáliában Mohammed Sziad Barre diktátor hatalmának 1991-es megdöntése óta nincs hatékony központi kormány. Az azóta tartó polgárháborúnak több tízezer halálos áldozata van, és több millió ember menekült el otthonából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harcok a Fülöp-szigeteken

Legkevesebb tizenheten életüket vesztették a Fülöp-szigetek déli részén iszlamista lázadók és a… Tovább olvasom