Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

H1N1: lecsengett a pánik

Már 46 ország jelentett megbetegedést az A(H1N1)-vírus miatt, hozzájuk csatlakozott ma Románia, Csehország és Szingapúr is. Összesen 12. 954-en kapták el a fertőzést és 92-en haltak meg május 26-ig - derül ki a WHO jelentéséből.
Ezek sajnos egytől egyig hivatalos adatok: csaknem 13 ezer betege van az új vírusnak, a legtöbb az USÁ-ban, utána Mexikóban, Kanadában és Japánban is.
Mexikóban 4174 betegről kapott jelentést az egészségügyi világszervezet, közülük 80-an haltak meg, ilyen drámai mértékű pusztítást azóta sem végzett más országban a H1N1-vírus. Tizen haltak meg az Amerikai Egyesült Államokban, ahol 6764-en fertőzödtek meg. Kanadában 921 megbetegedést regisztráltak, egy halálesettel, s még egy végzetes esetről lehet tudni, ez Costa Ricán történt, ahol 33 ember kapta el az új típusú influenzát.
További, nem halálos lefolyású megbetegségekről is értesítették a WHO-t, a következő államokból:

Japán: 350 eset
Egyesült Királyság: 137 eset
Spanyolország: 136 eset
Panama: 76 eset
Chile: 74 eset
Peru: 27 eset
Equador: 24 eset
Koreai Köztársaság: 21 eset
Kína: 20 eset
Olaszország: 19 eset
Ausztrália: 19 eset
Kuvait: 18 eset
Némmetország: 17 eset
Kolumbia: 16 eset
Franciaország: 16 eset
Új-Zéland: 9 eset
Brazília: 9 eset
Izrael: 8 eset
Belgium: 7 eset
El Salvador: 6 eset
Argentína: 5 eset
Norvégia: 4 eset
Guatemala: 4 eset
Kuba: 4 eset
Hollandia: 3 eset
Lengyelország: 3 eset
Svédország: 3 eset
Svájc: 3 eset
Thaiföld: 2 eset
Finnország: 2 eset
Oroszország: 2 eset
Fülöp-szigetek: 2 eset
Malaysia: 2 eset
Törökország: 2 eset
Görögország: 1 eset
Honduras: 1 eset
Izland: 1 eset
Portugália: 1 eset
Ausztria: 1 eset
Dánia: 1 eset
India: 1 eset
Írország: 1 eset

Ennyi a WHO legutóbbi jelentése, ugyanakkor ennél is frissebb hír, hogy a betegség már Csehországban és Romániában is felbukkant. Mint a hatóságok jelentették, Lengyelországban azonosították a negyedik újinfluenzás megbetegedést egy férfi esetében, aki nem régen tért vissza New Yorkból. A 35 éves krakkói férfi vérének elemzése mutatta ki az új típusú vírust. Az illető vasárnap óta van kórházban. Az első három beteget már meggyógyították és hazaengedték. Mindannyian jártak korábban az Egyesült Államokban, és valószínűleg ott fertőződtek meg.
A betegség hétfőn Csehországban, szerdán pedig Romániában is felbukkant: ott a betegséget egy 30 éves nő szervezetében mutatták ki, aki a hét végén érkezett haza New Yorkból - közölte szerdán a román egészségügyi miniszter.
A bukaresti Cantacuzino intézet laboratóriumában azonosítottuk a A/H1N1 influenza első esetét - jelentette be Ioan Bazac sajtótájékoztatón.

A mintát még alaposabb vizsgálatnak vetik alá Londonban, de - mint a miniszter elmondta - 99 százalékos bizonyossággal megállapítható, hogy a fiatal nő az új típusú influenza vírusával fertőződött meg. Két kisgyerekét megfigyelés alá helyezték. Közben két másik országból is újabb megerősített újinfluenzás esetekről érkezett hír, az egyik Görögországban.
Der a tőlünk távolabbi Szingapúrban is megjelent a kór; egy 22 éves nő szervezetében mutatták ki a H1N1 vírust. Ez az első megbetegedés a városállamban. A beteg kedden érkezett haza New Yorkból. Egészségügyi zárlat alá helyezték, állapota stabil.
"Nem ez lesz az utolsó újinfluenzás eset Szingapúrban, hacsak nem tiltjuk meg az embereknek, hogy utazzanak" - mondta a délkelet-ázsiai városállam egészségügyi minisztere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pakisztáni merénylet - 23 halott, 250 sebesült, 30 eltűnt

Legkevesebb 23 halálos és 250 sebesült áldozata van a szerdai öngyilkos merényletnek Pakisztánban.… Tovább olvasom