Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Gránátvetővel támadtak magyar katonákra Afganisztánban

Gránátvetővel (RPG) támadtak meg vasárnap délelőtt egy magyar katonai konvojt az Észak-Afganisztánban lévő Baglán tartományban; két katona megsérült, az egyik súlyosan, a másik könnyebben.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője az ügyről tartott rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta, hogy a katonák a Baglánban lévő Puli Kumritól, a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) központjától mintegy 80 kilométerre tartottak ellenőrzést egy város környékén, s a visszafelé tartó úton, lesállásból lőttek rá a négy páncélozott autóból (Humvee) álló konvojra.

A lövedék a második autó jobb oldali ablakát találta el, így az első ülésen utazó szakaszparancsnok és a sofőr sérült meg - mondta a szóvivő. A második lövedék - a katonák gyors reakciója következtében - már két autó között repült el.

A gránátvető lövedéke úgynevezett kumulatív robbanófejet tartalmazott, ami úgy fejti ki hatását, hogy, amikor nekiütközik a páncélzatnak, megolvasztja azt, így hatolva át rajta, és csak azután robban. Ebben az esetben azért nem az erősen páncélozott harcjárműben robbant a töltet, mert elvesztette energiái jó részét, mire sikerült keresztülfúrnia magát a páncélzaton - magyarázta a szóvivő.

Bocskai István elmondta, hogy a sérülteket helikopterrel azonnal a közelben lévő kunduzi kórházba szállították. A súlyosan sérült századost, a szakasz parancsnokát egy érsebész megműtötte, a műtét sikeres volt, komplikáció nem lépett fel.

A helyi hatóságok már felkutatták a feltételezett elkövetőket: két pakisztáni férfit őrizetbe vettek, kihallgatásuk folyamatban van.
Bocskai István szerint, akár haza is jöhet a külszolgálatban megsérült katona, mert ezt a honvédség minden esetben felajánlja a sérülteknek.

Ebben a konkrét esetben azonban nincs szükség arra, hogy előbb hazatérjen az artériás sérülést szenvedett százados, mert hamarosan letelik féléves szolgálata, így - ha a gyógykezelésre még szükség lesz - az már itthon folytatódhat.

Bocskai István szólt arról is, hogy azokra az esetekre, amelyek komoly lelki megterhelést okoznak a katonáknak, mint például egy ilyen támadás, a honvédség pszichológusokat alkalmaz. Afganisztánban is van csapatpszichológus, akire - a tábori lelkész mellett - számíthatnak a katonák.

Legutóbb 2009. május 9-én támadtak rá magyar katonákra helyi ellenállók Afganisztánban. Az akkori eset Puli Kumritól északra történt. A PRT járőröző katonái visszaverték a támadást, közülük senki nem sérült meg.

A magyar újjáépítési csoport 2006 ősze óta szolgál a bagláni tartományban.

Olvasóink írták

 • 4. lolita 2010. február 08. 23:17
  „Ez egy figyelmeztetes volt szamukra lehet a legközelebbi mar sulyosabb llehet,haza velük!”
 • 3. janika 2010. február 08. 16:51
  „A vezérek meg itthol már gyártatják a kitüntetéseket? Vagy komponáltatják a hősi halotti gyászindulót?”
 • 2. meir 2010. február 08. 02:37
  „1-es!! igy van!! Onkent mentek!!-es ahogy en tudom Nem kimondottan Harcijarmuvekkel torteno jarorozesre!”
 • 1. SC 2010. február 07. 19:23
  „Sajnálom a történteket,gyors gyógyulást nekik!
  De...Önként mentek,a hivatásuk miatt ott MINDEN benne van a pakliban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lavina temette be - 17 óra elteltével élve mentették ki

Csodával határos módon maradt életben egy síelő, akit lavina temetett be a svájci Alpokban. Tovább olvasom