Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Folytatódtak a békefelvonulások a német városokban

A líbiai és az afganisztáni háború ellen, valamint az atomerőművek betiltásáért tüntettek vasárnap is több németországi városban.

Az immár hagyományos húsvéti békemenetek keretében a legtöbben ezúttal az Odera menti Frankfurtban és Kölnben vonultak az utcákra, a szervezők szerint több ezren.

A húsvéti béketüntetésekre Németországban ezúttal 51. alkalommal került sor, a szombati és a vasárnapi megmozdulásokon ugyanakkor a fukusimai atomkatasztrófa nyomán az atomenergiáról és az atomerőművekről való haladéktalan lemondás követelése minden korábbinál erőteljesebben került napirendre. Az atomerőművek bezárását vasárnap sürgették a legnagyobb német egyházak, a katolikus és az evangélikus egyház vezetői is.

A japán tragédia nyomán a német kormány "atompolitikájának" felülvizsgálatát ígérte. Angela Merkel kancellár kilátásba helyezte az atomenergiáról, illetve az atomerőművekről való lemondás felgyorsítását, és közölte, hogy mindennek irányelveit június közepén hozzák nyilvánosságra. A lakosság hangulatát jól jelzi, hogy közvetlenül a fukusimai atombaleset után Németországban mintegy 250 ezren tüntettek az atomerőművek ellen.

Ilyen nagyméretű, erőműellenes megmozdulásra korábban még nem volt példa az ország háború utáni történelmében. A vasárnapi tüntetések résztvevői követelték a német katonák Afganisztánból történő haladéktalan kivonását, továbbá azt is, hogy a NATO hagyjon fel a Líbia elleni katonai akciókkal. A húsvéti békemenetek zárónapján, hétfőn várakozások szerint tízezrek vonulnak az utcákra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belgrádban cáfolják a Brammertzre hivatkozó Vjesniket

Belgrádban cáfolják, hogy Serge Brammertz, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze részt vett volna… Tovább olvasom