Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Fidel Castro megtörte a csendet

Hetekig tartó hallgatás után első ízben mondott véleményt az amerikai-kubai viszony rendezésének szándékáról, és úgy foglalt állást.
A kubai forradalom idén 88 éves vezetője egy diákszövetségnek írt levelében mondott véleményt az amerikai-kubai kiegyezésről, írását hétfőn olvasták fel a havannai egyetemen és idézték a kubai lapok.

"Nem bízom az Egyesült Államok politikájában, egyetlen szót sem váltottam velük (a washingtoni vezetőkkel), de ez egyáltalán nem jelenti a konfliktusok és fenyegetések békés rendezéséről való lemondást" - írta Castro. A veterán politikus leszögezte, hogy országa mindig is ki fog állni a népek közti együttműködés és barátság mellett, még Kuba politikai ellenlábasaival is.

Fidel Castro leszögezte, hogy öccse, Raúl Castro, akinek kilenc éve adta át a szigetország vezetését, jogaival és hatáskörével összhangban helyes lépéseket tett, amelyekre volt felhatalmazása a parlamenttől és a kommunista párttól.

Barack Obama amerikai elnök december 17-én jelentette be, hogy - szakítva az Egyesült Államok 1961 óta Kuba elszigetelésére törekvő politikájával - helyreállítja a két ország diplomáciai viszonyát, és enyhít a kommunista országra kivetett gazdasági embargón. Ugyanaznap Raúl Castro is bejelentette, hogy a két ország rendezi kapcsolatait. A múlt héten már meg is kezdődtek a hivatalos tárgyalások a viszony normalizálásáról, megtörténtek az első lépések a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok újjáélesztésére, de Fidel Castro eddig erről nem mondott véleményt.

Fidel Castro csaknem fél évszázadon át irányította a karibi szigetországot, mielőtt egészségügyi gondjai miatt 2006. július 31-én átengedte az elnöki széket öccsének, Raúlnak, aki hivatalosan 2008 januárja óta tölti be az államfői tisztséget.

Fidel Castro médiaszereplései az utóbbi időben rendkívül megritkultak. Legutóbb tavaly január 9-én jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor részt vett egy havannai galéria megnyitóján. Az egykori kubai vezető júliusban Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott a fővárosban, a tanácskozásra azonban a média kizárásával került sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hangárra zuhant egy F-16-os

A baleset egy spanyol katonai bázison történt. Tízen meghaltak, a baleset halálos áldozatai között… Tovább olvasom