Kisalföld logö

2018. 09. 20. csütörtök - Friderika 15°C | 26°C Még több cikk.

EU: Koszovó függetlensége nem teremthet precedenst

Az Európai Unió külügyminisztereinek hétfői brüsszeli találkozóján Koszovó jövőjéről közelebb kerültek az egységes álláspont kialakításában. Az EU elfogadja a realitást, nem az a kérdés, hogy független lesz-e a jelenleg nemzetközi irányítás alatt álló, de névleg Szerbiához tartozó tartomány, legfeljebb a kikiáltás módja és időpontja bizonytalan.
A minisztereket arról tájékoztatta az EU különmegbízottja, Wolfgang Ischinger, hogy az ENSZ által szabott, december 10-én lejárt határidőre eredménytelennek bizonyultak a diplomáciai erőfeszítések. Négy hónapos intenzív tárgyalások után sem sikerült megállapodásra jutni. Koszovó a teljes függetlenséget akarja, míg Szerbia legfeljebb egy széleskörű autonómia megadására hajlandó. A külügyminiszterek előkészítették az EU hivatalos állásfoglalását, amelyet az uniós vezetők pénteki csúcstalálkozójukon fogadnak el. Ez kimondja, hogy a jelenlegi állapot elfogadhatatlan, vagyis rendezni kell a tartomány jogi státusát, amely a Szerbiából való kiválást jelenti. Egyszersmind felhívja a koszovói albánokat és a szerbeket, hogy tartózkodjanak mindenfajta erőszaktól.

A dokumentum megállapítja, hogy a tartomány jogállásának rendezése nem teremthet precedenst, vagyis nem szolgálhat referenciaként más elszakadási törekvések legitimálásához. Az utalás igyekszik megelőzni, hogy másutt, például Boszniában felerősödjön a szeparatista törekvés. Ott a boszniai szerbek fenyegetőznek kiválásukkal, ha Koszovót elismeri a nemzetközi közösség. Az uniós külügyminiszterek igyekeznek megakadályozni, hogy a koszovói vezetés egyoldalúan kikiáltsa a tartomány függetlenségét, mert szerintük annak nemzetközi egyeztetés keretében kell megtörténnie, és az Európai Unió felügyelete alatt. Ez lényegében egy korlátozott függetlenséggel ér fel.

Közös érdek - vélik a külügyminiszterek - hogy a szerb elnökválasztásig, amelynek második fordulója várhatóan február elején lesz - semmi olyan ne történjen, amelyet Belgrádban provokációnak tekinthetnek és a szélsőséges erők malmára hajtaná a vizet. A magyar külpolitikának - Göncz Kinga külügyminiszter szerint - célja, hogy Szerbiát egyenrangúként kezeljék a válság megoldásában, és támogatja azt a nézetet, hogy a pénteki csúcs nyilatkozata hangsúlyozza: Szerbia az Európai Unió tagjelöltje.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerbia nem adja Koszovót az EU-ért; tüntetés Pristinában

Szerbia semmilyen európai uniós megállapodásért cserébe nem mond le Koszovóról- jelentette ki hétfőn… Tovább olvasom