Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

EU-elnökség - Magyar fotós és képzőművészek tárlata Ausztriában

Gyukics Péter magyar fotós Duna-hidakat bemutató képeiből nyílik kiállítás kedden az ausztriai Klosterneuburg apátságában, ahol ezzel párhuzamosan tizenkét fiatal magyar képzőművész munkáiból is tárlatot rendeznek a magyar EU-elnökség keretében.


Valamennyi, tehát összesen 342 Duna-hídról felvételt készített Gyukics Péter, ezek közül mintegy ötven színes képet mutatnak be. A fotókon szerepelni fog az illető ország apró zászlaja és kis tábla a híd mérnöki adataival - mondta Méhes Márton, a Bécsi Collegium Hungaricum igazgatója, a magyar EU-elnökség keretében létrehozott Kultúrfolyam egyik szervezője az MTI-nek.

A fotográfus a világon elsőként vette lencsevégre a folyó eredetétől a deltáig található összes Duna-hidat. A kiállításon bemutatják Gyukics Péter A Duna hídjai - a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig című, tavaly a Yuki Stúdiónál megjelent albumának német nyelvű változatát is.

Az apátság Sala terrena termében az Amadeus Művészeti Alapítvány 12 művésze - hét festő és öt szobrász - először mutatkozik be Ausztriában a Die Ernte - Szüret című kiállításon. Azokról a fiatal, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett vagy most diplomázó 35 év alatti művészekről van szó, akik országos pályázat útján bekerültek az alapítvány alkotóházába, az Óbudán kialakított AmA-házba és három évig dolgoztak ott. A tárlaton az ott készült alkotásokból válogatott anyagot, mintegy 45-50 figurális munkát láthat az osztrák közönség - mondta Somhegyi Zoltán művészettörténész, a kiállítás kurátora az MTI-nek.

Balogh Péter ügyvéd, a művészeti alapítvány vezetője beszámolt arról, hogy az alkotóház 2007 óta működik, és három évre ad műhelyhasználatot 13 művésznek, festőknek, szobrászoknak, és hamarosan négy kőszobrásznak is.

Az Amadeus hallgatói ösztöndíj programja 13 éve működik, stratégiai partnerségben a képzőművészeti egyetemmel, és két éve bevonták ebbe a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karát is. Az ösztöndíj egy tanévre szól, havi 80 ezer forint juttatással jár, egy tanár, egy festő- és egy szobrászhallgató kaphatja meg a zsűri döntése alapján.

Az Amadeus Művészeti Alapítvány igazgatója elmondta, hogy idén két programot indítanak a képzőművészeti egyetemmel: Amadeus katedra elnevezéssel két oktató 400 ezer forint egyszeri juttatásban részesül, kiválasztásukra a hallgatók is szavazhatnak. A másik programban öt-hat hallgató kap egy évre ingyenes albérletet, szintén pályázat alapján.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb 26 halottja van az Észak-Mexikóban zajló drogháborúnak

Egy nap alatt újabb 26 halálos áldozatot követeltek Mexikó északi részén a kábítószer-csempészettel… Tovább olvasom